Enlaces accesibilidad

63º Premis Sant Jordi de Cinematografía

  • El britànic Jeremy Irons recull el Premi d'Honor: "Sóc actor, faig el que faig per amor; actuaria per res perquè ho gaudeixo sempre "
  • 'Campions', coproduïda per RTVE, Premi Rosa de Sant Jordi del públic
  • Els guardons es van lliurar ahir, dilluns 29 d'abril, a la nit al Caixaforum de Barcelona i aquest dimecres, 1 de maig, s'emetrà a La 2

Per
RNE ha lliurat els 63 Premis Sant Jordi de Cinematografia

RNE ha lliurat els 63º Premis RNE Sant Jordi de Cinematografia 2019, en una gala celebrada a Barcelona que ha guardonat a dues pel·lícules dirigides per dones: 'Les distàncies', d'Elena Trapé, i 'Viatge al quart d'una mare', de Celia Rico. Bárbara Lennie i Antonio de la Torre han estat premiats com a millors intèrprets, i Jorge Sanz per la seva trajectòria. La gala ha celebrat també els 60 anys de TVE Catalunya.

Jeremy Irons ha recollit el Premi d'Honor per les seves quatre dècades de trajectòria amb pel·lícules com 'Herida' de Louis Malle, 'La misión' de Roland Joffé, 'Inseparables' de David Cronenberg, 'La casa de los espíritus' de Billie August, 'Lolita' d'Adrian Lyne o 'Belleza robada' amb Bernardo Bertolucci. Irons ha presentat al Barcelona Film Fest, 'Pintores y reyes del Prado', un documental que commemora els 200 anys del Museu, en el que fa de narrador.

Jeremy Irons ha recollit el Premi d'Honor

Jeremy Irons ha recollit el Premi d'Honor

L'actor britànic ha bromejat en rebre el premi en la seva 63a edició: "Perquè heu esperat tant?" i ha donat les gràcies a RTVE i a Conxita Casanovas, presidenta del jurat dels Premis Sant Jordi i especialista en cinema a RNE. En el seu discurs, Jeremy Irons ha animat a la gent "a anar al cinema i omplir els teatres". Irons ha reconegut que la seva professió és fantàstica: "Sóc actor, faig el que faig per amor, jo actuaria per res perquè ho gaudeixo sempre. I si a més connecto amb el públic, genial".

Elena Trapé, directora 'Las distancias'

Elena Trapé, directora 'Las distancias'

Els Premis RNE Sant Jordi de Cinematografia han destacat en aquesta edició 'Las distancias', participada per RTVE, com a millor pel·lícula espanyola. La seva directora, Elena Trapé, ha remarcat la il·lusió que els fa rebre aquest premi de RTVE, que "van ser els primers que van apostar per la pel·lícula i això va iniciar el camí, que mai és fàcil". També ha agraït el premi al jurat, als crítics de cinema per donar visibilitat. "El camí que ha fet 'Las distancias' no hauria estat el mateix sense el vostre suport".

El premi a millor actriu espanyola ha recaigut en Bárbara Lennie, pels seus treballs a 'Petra', 'La enfermedad del domingo' (participades per RTVE), 'El reino' i 'Todos lo saben'. L'actriu ha volgut donar les gràcies al jurat "per pensar-me, per estar, per parlar de cinema, per donar-nos visibilitat" i ha destacat la seva sort per gravar aquestes quatre pel·lícules, "de les que estic molt orgullosa".

Antonio de la Torre, considerat millor actor espanyol per 'El reino', ha tingut unes paraules de reconeixement a Jeremy Irons. "Em fa molta alegria tornar a Catalunya. Vull compartir aquest premi amb els treballadors de la televisió pública, amb els mestres i els professionals de la sanitat".

Celia Rico, directora de la cinta premiada com a millor òpera prima, 'Viaje al cuarto de una madre', ha agraït el premi que ha volgut "compartir amb totes les persones que ens han acompanyat en aquest viatge". Rico ha donat les gràcies pels guardons a RTVE i a tots els crítics que han escollit la pel·lícula.

Jorge Sanz, ha recollit el premi a la trajectòria

Jorge Sanz, ha recollit el premi a la trajectòria

Sergi López, protagonista de 'Lázzaro feliz', d'Alice Rohrwacher, considerada millor pel·lícula internacional, ha destacat que “és un honor que ens caigui un premi com aquest per una pel·lícula italiana en la qual participo i ho rebi a casa meva: Barcelona. Una pel·lícula que tracta de la innocència i la bondat com una arma que s'ha de recuperar, una cosa revolucionària".

Jorge Sanz, ha recollit el premi a la trajectòria en cadira de rodes protagonitzant un gag. Sanz ha agraït el premi esperant que dintre de 40 anys li donin un altre per 40 anys més de treball.

Luis Manso, productor 'Campeones'

Luis Manso, productor 'Campeones'

La pel·lícula 'Campeones' ha recollit una Rosa de Sant Jordi, concedida pel públic. El seu director, Javier Fesser, ha donat "un milió de gràcies pel premi. Gràcies als oients que ens han premiat. Gràcies a aquesta casa, RNE i a tots els mitjans que han fet de la pel·lícula, una cosa que va més enllà que informar, heu parlat amb amor i dedicació especial. Ens ha fet sentir especials, pensar que és una pel·lícula de tots, que el públic ha fet seva". Jesús Vidal, un dels seus protagonistes, ha donat les gràcies a aquesta Rosa de Sant Jordi "per donar visibilitat als actors amb discapacitat i a Barcelona per acollir-nos. El pròxim any regalaré el dia de Sant Jordi un llibre, una rosa i una pel·lícula". El productor del film, Luis Manso, ha agraït "el suport de TVE en la producció i la promoció de la pel·lícula. RTVE ha demostrat que pot col·locar productes al mercat que tinguin una audiència massiva.

La directora de RNE, Paloma Zuriaga, ha destacat que els Premis Sant Jordi, que “uneixen ràdio i cinema durant tants anys em sembla important”. Zuriaga ha donat les gràcies “als premiats per estar aquí i fer cinema, bon cinema, als que han entregat premis, als convidats, i als treballadors de RTVE que fan possible aquesta gala”.

El Premi a la Indústria ha estat per FX Animation Barcelona 3D & Film

El Premi a la Indústria ha estat per FX Animation Barcelona 3D & Film

El Premi a la Indústria ha estat per FX Animation Barcelona 3D & Film. L'ha recollit Fàtima Vilà, que ha agraït “el premi i la labor que feu pel cinema. És important que se'ns reconegui perquè fem un treball de planter, estem formant els futurs cineastes i transmetent a les noves generacions l'amor pel cinema”.

A la gala també han estat premiats els actors estrangers Harry Dean Stanton i Vicky Krieps, i la pel·lícula 'Bohemian Rhapsody', Rosa de Sant Jordi a la millor pel·lícula estrangera.

Foto de família dels 63º Premis Sant Jordi de Cinematografía

Foto de família dels 63º Premis Sant Jordi de Cinematografía