Llibres, píxels i valors   Hombres de papel. Santi Giménez. Editorial Catedral 09/05/2021 27:58


L'hotel sempre ha estat un teatre d'operacions ideal per imaginar tot tipus de guerra lliurades dins d'una conducta humana. Un lloc fora del temps on sempre passen coses. Un escenari lligat a la literatura des dels inicis, del germen. Hotel, viatge i literatura han conformat una trena inseparable. Motel de carretera, pensió o el luxós hotel com el Grand Hotel de Venècia on Thomas Mann es va allotjar i va situar la localització per Muerte en Venecia. Stephen King va fer el mateix amb l'Hotel Stanley de Colorado, on es va imaginar com es veuria a sí mateix com un escriptor frustrat i embogit, intentant matar a la seva pròpia família. La història de El Resplandor. Hi ha hotels literaris a les pàgines de Raymond Chandler, Dashiell Hammet o el Chelsea Hotel de Nova York on hi varen passar Dylan Thomas, Tom Wolfe o Arthur Miller.


Entrevistem a Santi Giménez, autor de Hombres de Papel. Una novel·la nostàlgica del periodisme autèntic, el que omplia de fum i whisky les redaccions dels diaris, quan no hi havia xarxes socials i quan era el millor ofici del món. Tres periodistes de la vella escola es citen ja retirats de la primera línia per passar uns dies junts a Benidorm, una localitat tant passada de moda com ells mateixos. Tot el que aparentment havia de ser dia de vi i roses acaba demostrant al món que no estan tant acabats com es pensen. Al costat de diversos excèntrics que els tornarà a retrobar-se amb el magnat que fa anys va arruinar la seva carrera i que per a ells simbolitza el mal.


La fascinació pel vell periodisme conformat per 3 personatges. Fernando Azcona, Azco, amb tant quantitat de cabell com per fer totes les perruques d'El Molino i 100kg que guardaven un fetge sensacional i una veu de baríton carajillero amb barba blanca. Marc Esteve, àlies Spock i Albert Collins, més conegut pels seus col·legues com a Collins. Uns nanos que varen tenir la sort d'estar al lloc perfecte en el moment indicat, varen acabar a la redacció del Diari de BCN a mitjans dels '80. Vaen conviure, aprendre l'ofici i varen viure el final de les redaccions de diaris sense ordinadors ni mòbils. El tècnic, el redactor polític i el d'esports, que s'han reconvertit a una empresa de big data, a director de comunicació d'una gran farmaceútica, un dircom i un redactor d'esports.


Santi Giménez té clar que els cambrers, els recepcionistes d'hotel és bàsic caure'ls bé des del principi, perquè són els que et poden salvar la vida en tots els sentits. Una vaga de treballadors a l'hotel de Benidorm els porta a reactivar-se. Perquè descobreixen que l'amo del hotel, Pascual Paesa de Casanovas, un paràsit que molts anys enrere havia destruït les carreres dels tres amics. L'havien patit en els diaris, com a subdirector, director, gerent, conseller delegat.
 

Llibres, píxels i valors
Más opciones