Racons -  La ruta de l'oli a Les Garrigues
Racons  La ruta de l'oli a Les Garrigues 11

Viatgem a Les Garrigues, unes contrades on la sequedat de la terra i l'aprofitament intensiu de l'aigua donen com a resultat un oli d'oliva de...

29/09/2011 00:30:53
La ruta de l'oli a Les Garrigues La ruta de l'oli a Les Garrigues
La ruta de l'oli a Les Garrigues 00:30:53 29/09/2011
Sinopsis

Viatgem a Les Garrigues, unes contrades on la sequedat de la terra i l'aprofitament intensiu de l'aigua donen com a resultat un oli d'oliva de renom mundial. Les oliveres ens acompanyaran sempre, alhora que un seguit de persones ens mostren uns racons plens de vida, d'història i de riquesa. Anirem al Parc Temàtic de l'Oli de les Borges Blanques on es poden contemplar  oliveres mil·lenàries, algunes de l'època romana. El mateix d'oli  amb el que el cuiner propietari del Ecomuseu de l'Oli, ens prepararà un plat típic de Les Garrigues, la Catxipanda de cargols. 

Admirarem les pintures rupestres dels primers pobladors llevantins a un dels conjunts d'art prehistòric més importants de Catalunya, la anomenada Cova dels Moros, a Cogul. Passejarem per la fortalesa Ibérica dels Vilars d'Arbeca, un poblat fortificat, habitat entre el 750 i el 325 anys de la nostra era, que és  singular per la decisió dels habitants dels Vilars d'emplaçar-lo sobre un barranc, en funció de les seves possibilitats agrícoles, renunciant a les defenses naturals dels turons propers.

Ens aproparem a La Floresta, una població famosa per la qualitat de les seves pedreres, que daten d'èpoques immemorials i que van afavorir una indústria d'una pedra admirada arreu del món. I també coneixerem la història del Castell de la Floresta, una impressionant fortalesa, aixecada al segle XIV on es troben vestigis de l'època romana. Viatjant cap al sud de la comarca de les Garrigues trobarem una zona més muntanyosa, la Serra de la Llena. Allí visitarem l'Ecomuseu de l'Oli de la Pobla de Cérvoles, on ens explicaran tot el que es pot saber sobre el conreu i l'elaboració de l'oli.

Desprès de que una enòloga ens expliqui els secrets dels vins de Les Garrigues i la denominació Costers del Segre, un pastisser ens prepararà unes Orelletes, les postres típiques de les festes major de Les Garrigues, elaborats, amb oli verge d'Arbeca.

EL CANAL D'URGELL A LES GARRIGUES

També coneixerem els paisatges frondosos i plens d'aigua de Les Garrigues, ja que seguirem l'entramat de canals i sèquies del Canal d'Urgell, construïts durant segles per homes que han lluitat per aconseguir l'aliment que dóna vida a la terra i que ara també ofereix possibilitats d'oci amb rutes a peu, a cavall o en bicicleta. 

Ficha técnica
Dirigido por
Francesc López
Géneros
Viajes
Idiomas
Catalán