Noms propis connectats - Tomás Alcoverro i Marta Sugrañes
Noms propis  Tomás Alcoverro i Marta Sugrañes

Noms propis connectats - Tomás Alcoverro i Marta Sugrañes

Disponible hasta 21-02-2222

16/06/2020 00:44:57
Recomendado para todos los públicos
Tomás Alcoverro i Marta Sugrañes Tomás Alcoverro i Marta Sugrañes
Tomás Alcoverro i Marta Sugrañes 00:44:57 16/06/2020

Disponible hasta: 21-02-2222 23:00:00

Recomendado para todos los públicos
Sinopsis

La periodista i directora del programa Anna Cler conversa amb Tomás Alcoverro, corresponsal de La Vanguardia a l’Orient Mitjà des de 1970, amb un parèntesi de dos anys a la corresponsalia de París entre 1977 i 1978. Ha col·laborat a El Correo Catalán, ABC i Destino. Ha rebut el Premi Manuel Vázquez Montalbán i la Creu de Sant Jordi al 2006. Acaba de guanyar el Premi Ofici de Periodista atorgat pel Col·legi de Periodistes de Catalunya i explica que coincideix amb un moment molt interessant perquè ha fet 80 anys i s’ha jubilat; però continua molt actiu.

Alcoverro, que és a Beirut des d’abans del confinament explica que la ciutat és molt sensible a la informació “avui en dia no hi ha tants corresponsals però jo diria que és l’últim lloc de resistència al davant d’un món molt dirigit, des del punt de vista de la informació, i encara, malgrat tot, hi ha llibertat”. Diu que és pessimista “crec que anem cap a un món de crueltat terrible i unes diferències socials que cada dia seran més grans, en un món on sempre hi ha hagut egoisme”. Espera poder tornar a Barcelona per presentar el seu llibre Un barceloní a Beirut si finalment el 23 de juliol es celebra Sant Jordi.

Després Anna Cler entrevista Marta Sugrañes, periodista de TVE, directora i presentadora del programa informatiu Vespre 24 a TVE Catalunya.
Viu a Igualada i treballa a Sant Cugat. El dia 12 de març, és a la feina quan se sap que, a mitjanit, tanquen els accessos a Igualada i a 3 municipis més de la Conca d’Ódena pel brot de coronavirus. Decideix tornar a casa i informar del que està passant des de dins. El divendres 13 de març fa la primera crònica amb les imatges que ha gravat amb el seu mòbil pels carrers de la ciutat gairebé buits, tant pel Telediario com per L'Informatiu. Després continuaran cròniques diàries fins el final de l'aïllament

Sugrañes lamenta que no els deixessin entrar a l’hospital d’Igualada “va ser molt difícil explicar el que estava passant quan no podies ensenyar el focus de la notícia”. Explica que davant la incertesa de la situació de confinament la gent “necessitava molta més informació i certeses, i com que els mitjans de comunicació no les podíem donar, no n’hi havia, anaven a buscar-les a altres llocs, per això el boom de les <fake news>”. Segons Sugrañes “la pandèmia ens ha obert la finestra de les noves tecnologies. Ara, quan comencem a normalitzar-nos haurem de veure amb què ens quedem del que hem après, i com millorar algunes d’aquestes transformacions que s’han fet a corre cuita”

Ficha técnica
Dirigido por
Anna Cler
Géneros
Cataluña
Idiomas
Catalán