Montserrat Roig: l'hora violeta
Especials en català  Montserrat Roig: l'hora violeta

'Montserrat Roig: l'hora violeta' és un documental dirigit per Neus Ràfols, que explora l'univers i el pensament de l'escriptora i periodista...

16/03/2020 00:56:06
Montserrat Roig: l'hora violeta Montserrat Roig: l'hora violeta
Montserrat Roig: l'hora violeta 00:56:06 16/03/2020
Sinopsis

'Montserrat Roig: l'hora violeta' és un documental dirigit per Neus Ràfols, que explora l'univers i el pensament de l'escriptora i periodista catalana (1946-1991), un repàs a la vida i obra d’aquesta autora compromesa amb el seu temps, la transició democrática i les lluites antifranquista i feminista. El títol del documental recupera una de les seves obres: "L'hora violeta".

El documental, rodat a Barcelona, Formentera, Sant Petersburg i Moscou, té com a fil conductor una sèrie d'entrevistes a persones del seu cercle més íntim, com els seus dos fills, Roger i Jordi Sempere; la fotògrafa i gran amiga Pilar Aymerich; la seva confident, Montse Blanes; una de les seves biògrafes, Betsabé Garcia, i companys i companyes de professió i mili, com Robert Saladrigas, Carme Riera, Isabel Clara Simó, Ignasi Riera, Marta Pessarrodona o Mijail Mishin.

Durant 60 minuts també es podran veure imatges de les entrevistes que Montserrat Roig va fer en el programa "Personatges" que es va emetre els anys 1977 i 1978 a TVE. A més de fotografies de l'arxiu de Pilar Aymerich; del Museu d'Història de Catalunya, del Fons Amical Mauthausen, de l'Amical de Ravensbrück i amb fotos procedents de l'arxiu familiar.

El documental s'endinsa en el procés d'investigació periodística que va donar a conèixer la deportació i mort de milers de republicans catalans en els camps de concentració i extermini nazis durant la Segona Guerra Mundial, que va donar lloc al llibre "Els catalans als camps nazis" (1977), premi Crítica Serra d'Or.

D'altra banda, el documental també reconstrueix el viatge que Roig va realitzar el 1980 a Sant Petersburg per investigar el setge nazi de Leningrad entre 1941-1944, i compta amb material d'arxiu inèdit cedit pel Museu del Setge d'aquesta ciutat.

Els seguidors de Montserrat Roig poden gaudir de les seves entrevistes i part de la seva obra entrant a la pàgina www.rtve.es/personatges

'Montserrat Roig: l'hora violeta' està dirigit per la periodista Neus Ràfols. És una producció de la Good Company Productions en coproducció de TVE i TV3.

1era emissió 15/08/2017

2ona emissió 16/03/2020

Idiomas
Catalán