'Entre Vinyes' és el nou programa de TVE-Catalunya dedicat al coneixement i la cultura del vi a Catalunya, i la seva relació amb les activitats d'enoturisme que s'hi realitzen. Es tracta d'una sèrie divulgativa de 13 capítols que, amb la col.laboració de l'INCAVI i els respectius Consells Reguladors de les Denominacions d'Origen catalanes, té com a objectiu oferir una mostra representativa dels productes vinícoles elaborats a les 12 D.O. existents a Catalunya. Cadascun dels capítols estarà dedicat de manera monogràfica a una D.O. que aniran precedits d'un capítol especial que serà de presentació de la sèrie.

Direcció: Francesc M. López
Guió: Francesc M. López, Montse Elias, Rosa Masip i Joan Sella
Assessorament i secció vins: Meritxell Falgueras, sommelier
Realització: Miquel Pinteño, Agnès Bibiloni i Xavi Royo
Producció: Isabel Blesa, Ari Breescó i Marc Royo
Imatge i So: Xavier Monistrol i Jordi Sánchez

2037193 www.rtve.es /pages/rtve-player-app/2.17.1/js/

Entre Vinyes - La Verema

25:07 29 set. 2013

Catalunya és terra de vins. El vi i la vinya formen part de Catalunya, de la seva cultura, tradició i paisatge des de fa més de dos mil anys.

Amb aquest primer capítol del programa "Entre Vinyes" encetem una sèrie de producció pròpia de TVE-Catalunya que ens portarà a les diferents Denominacions d'Origen de Catalunya. A cada capítol veurem i gaudirem de diferents maneres de fer, d'entendre i d'estimar el vi i la vinya. I els seus protagonistes seran els productors, elaboradors, enòlegs, pagesos i especialistes del món de la vinya i del vi.

A través d'ells aprendrem i coneixerem la diversitat i la riquesa de les varietats que es conreen a Catalunya i que són l'herència d'una de les activitats productives més antigues que ha realitzat l'ésser humà. Aquesta presència ancestral ha convertit Catalunya en un país vitivinícola, on la vinya s'estén per una bona part del seu territori.

Catalunya és terra de vins. El vi i la vinya formen part de Catalunya, de la seva cultura, tradició i paisatge des de fa més de dos mil anys.

Amb aquest primer capítol del programa "Entre Vinyes" encetem una sèrie de producció pròpia de TVE-Catalunya que ens portarà a les diferents Denominacions d'Origen de Catalunya. A cada capítol veurem i gaudirem de diferents maneres de fer, d'entendre i d'estimar el vi i la vinya. I els seus protagonistes seran els productors, elaboradors, enòlegs, pagesos i especialistes del món de la vinya i del vi.

A través d'ells aprendrem i coneixerem la diversitat i la riquesa de les varietats que es conreen a Catalunya i que són l'herència d'una de les activitats productives més antigues que ha realitzat l'ésser humà. Aquesta presència ancestral ha convertit Catalunya en un país vitivinícola, on la vinya s'estén per una bona part del seu territori.

veure més sobre "Entre Vinyes - La Verema" veure menys sobre "Entre Vinyes - La Verema"

Els últims 21 documentals de Entre vinyes

 • Ver Miniaturas Veure Miniatures
 • Ver Listado Veure Llistat
Cercar per:
Per dates
Per tipus
Tots els vídeos i els àudios
 • D.O. Cava

  D.O. Cava

  26:01 23 dic 2013

  26:01 23 dic 2013 La Denominació d'Origen Cava és la més particular de les DO a Catalunya. D'entrada, tot i que el 90 per cent de la producció d'aquest producte surt de les comarques catalanes, la DO compta també amb territori a d'altres comunitats autònomes. Cava és una paraula relativament nova, doncs. En un principi, aquest producte era denominat xampany. L'entrada al Mercat Comú Europeu l'any 1986 va suposar, a petició de França, la renúncia a la paraula per a no competir amb la paraula francesa champagne. D'aquesta manera es diferenciaven al món les dues procedències.

 • D.O. Empordà

  D.O. Empordà

  28:12 22 dic 2013

  28:12 22 dic 2013 El vi i l'Empordà estan lligats per la terra i pel mar a través de la Història. És imposible iniciar un viatge entre les vinyes d'aquesta denominació d'origen sense partir de les actuals runes d'Empúries on els grecs el van portar per primera vegada.Al llarg de la Història el vi i l'Empordà han estat lligats per bé ... o per mal: diuen, de fet, que tenint en compte que la fil·loxera venia de França, el primer cep afectat que es va detectar va ser a Rabós d'Empordà, l'any 1879. Els pagesos es van negar a arrencar els ceps i la plaga es va extendre arreu de la península.Però abans d'aquesta data fatídica, els vins de l'empordà ja havien viscut moments d'esplendor i havien deixat noms propis com el del monjo cellerer Ramon Pere de Noves que a l'edat mitja, buscaba l'excel·lència del vi entre les feixes de ceps de Sant Pere de Rodes.Des de llavors ençà, han estat molts els viticultors que han cercat aquesta excel·lència en terres empordaneses. Des de fa uns anys, units sota una mateixa denominació d'origen.La DO va néixer el 1975 sota el nom Empordà-Costa Brava. A partir de 2006, van decidir eliminar la indicació Costa Brava i va pasar a anomenar-se simplemant DO Empordà.

 • 10:43 19 dic 2013 La secció de la sommelier Meritxell Falgueras participarà Javier de las Muelas que acompanyat d'un cambrer prepararà còctels de cava per les festes de Nadal.

 • D.O. Terra Alta

  D.O. Terra Alta

  26:41 15 dic 2013

  26:41 15 dic 2013 En el capítol d'avui coneixerem la Denominació d'Origen Terra Alta. La Terra Alta és un immens mar de vinyes. Un paisatge que, com el de les oliveres que també creixen a la comarca, expressa la promesa dels fruits de la terra: el raïm i l'oliva que l'home, des d'èpoques immemorials, ha sabut transformar en vi i oli, els dos pilars sobre els quals descansa la cultura mediterrània heretada dels avantpassats àrabs i romans.La zona vinícola més meridional de Catalunya està situada entre el riu Ebre i les terres del Matarranya. Les serralades prelitorals calcàries de Pàndols, Cavalls i els Ports presideixen un paisatge espectacular. Aquí la vinya es conrea en terrasses, sovint naturals, amb diverses pendents (planes i costers) o en bancals a una alçada entre 300 i 500 m.Les característiques diferenciadores dels seus vins són degudes a la mediterraneïtat del seu terrer i al predomini de les varietats de raïm tradicionals. La importància de la Garnatxa blanca i una cultura específica d'entendre la seva elaboració fan dels vins blancs elaborats amb aquest raïm, els que millor expressen el terrer i la cultura de DO "Terra Alta" i mereixedors d'un distintiu de garantia específic, el "Terra Alta Garnatxa blanca".El president de la DO Terra Alta, Jaume Descarrega, ens parlarà dels trets definitoris del vins produïts a la comarca, de la diversitat de terrers i de la garnatxa blanca.

 • 4:57 09 dic 2013 Avui, la sommelier "piu bella", la Meritxell Falgueras, ens parla dels maridatges amb els àpats nadalencs...

 • D.O. Montsant

  D.O. Montsant

  27:59 08 dic 2013

  27:59 08 dic 2013 El Montsant és tot un símbol pel Priorat i les comarques tarragonines. L'espectacularitat del seu massís, d'aquesta "muntanya beneïda", presideix uns terrers on el vi és sinònim de vida i d'esforç, de tenacitat i d'il·lusió. Des de fa mols segles, a les terres de la Denominació d'Origen més jove de Catalunya, han conviscut amb harmonia l'activitat humana i el respecte a l'entorn. Al Montsant, els pagesos s'han convertit en herois, que han conquerit cada pam de terra conreable en costers, terrasses i pedra seca, i l'han transformat en un jardí.El seus vins han aconseguit, en molt poc temps, un merescut reconeixement internacional. Han sabut guanyar-se el respecte i l'admiració dels experts per la seva qualitat i la seva forta personalitat. Són fruit de l'aposta per les varietats autòctones, com la garnatxa i la el samsó. I, on fins i tot les vinyes velles, aquests recargolats ceps centenaris, es cuiden com autèntics tresors.A la Denominació d'Origen Montsant, els petits productors i les grans cooperatives han estat fidels a una mateixa filosofia basada en l'excel·lència del producte i en la identificació amb el territori. Un lloc on els seus vins parlen de dinamisme, d'una sàvia barreja d'experiència acumulada i de l'energia que aporten les noves generacions d'agricultors i d'enòlegs.

 • D.O. Costers del Segre

  D.O. Costers del Segre

  27:48 01 dic 2013

  27:48 01 dic 2013 La Denominació d'Origen Costers del Segre està dividida en set zubzones: Raimat, Segrià, Pallars, Urgell, Garrigues, Valls del Riucorb i Artesa de Segre. Es tracta de microclimes i geologies diferents, cosa que provoca una gran varietat de vins.Actualment són 37 cellers els que formen part de la D.O. 4.696 hectàrees són les cultivades, una superficie molt inferior a les vinyes conreades abans de la plaga de la fil.loxera, quan les comarques lleidatanes es consideraven la gran vinya de Catalunya.El Consell Regulador de la D.O. Costers del Segre autoritza el cultiu d'onze varietats de raïm blanques i onze de negres.Malgrat que Costers del Segre és una D.O. relativament jove (es va crear el 1986), va ser en el seu territori on es van plantar per primera vegada a Catalunya les varietats d'on procedien els grans vins francesos de l'època. De la regió de Bordeus es va adoptar la negra Cabernet Sauvignon, i de la Borgonya la blanca Chardonnay.

 • 5:54 26 nov 2013 La sommelier Meritxell Falgueras explicarà els criteris per comprar un bon vi.

 • D.O Catalunya

  D.O Catalunya

  27:02 24 nov 2013

  27:02 24 nov 2013 La DO Catalunya es crea l'any 1999, una mica després de la resta de denominacions que corresponen a territoris determinats. En aquest cas, és la DO que compren més extensió, doncs aplega a més de 200 cellers, que o bé no corresponen a cap de les altres 10 localitzacions o bé necessiten la marca Catalunya per a poder ser exportables. D'altra banda, quan un celler decideix barrejar varietats de diferents territoris, el vi resultant també forma part de la DO Catalunya.Dit això, descobrim que són molts els vins catalans que s'han acollit a aquesta denominació d'origen que ha esdevingut tota una marca. Descobrim alguns dels cellers que s'apleguen sota aquesta denominació atípica que tant pot tenir gust a la malvasia de Sitges, raïm que van portar els grecs a aquesta localitat, com també comprovar a Òdena que a la mateixa porta d'una masia del segle XIII, - la de can Macià amb 35 generacions dedicades al vi - , carreguen camions destí Anglaterra. Un pais que al segle XVI va començar a comprar vi a Catalunya.Podrem presenciar com Benjamin Romeo, gran bodeguer riojano implantat a Aro, dirigeix la cata dels vins blancs del 2012 del seu celler a Bonesvalls, i de camí farem una parada a Can Bonastre on el vi s'acompanya amb tractaments d'hidroteràpia i també de raïms.Barcelona será el balcó des d'on la nostra somelier Meritxell Falgueras ens parlarà de les seves arrels al barri de les Corts, però també será al Teatre Nacional de Catalunya on podrem fer l'últim tast després de la funció. Ramon Parellada, restaurador reconegut, anirà a comprar tòfones al Mercat de la Boqueria des d'on començarem un viatge que culminarà amb uns canalons que canten òpera.

 • 27:46 17 nov 2013 Diu la llegenda que, al segle XII, el rei Alfons I el Cast volia cedir terres a l¿Orde francesa de la Cartoixa i que aquesta va enviar uns frares perquè busquéssin el millor lloc on construïr el monastir. Un pastor, va explicar als frares que allà on ell pasturava els seus ramats, arrepenjades a la soca d¿un pi, hi veia unes escales per on pujaven àngels cap al cel. Els frares van tenir una revelació: allí hi construirien la seva Escala cap a Déu: la Cartoixa de Santa Maria d¿Escala Dei.

 • D.O. Conca de Barberà

  D.O. Conca de Barberà

  25:21 10 nov 2013

  25:21 10 nov 2013 La historia vinícola de la Denominació d'origen Conca de Barberà comença a l'Edat mitjana quan el compte Ramon Berenguer IV fa donació d'unes extenses finques a l'ordre del Císter i a l'ordre militar del Temple per tal que fessin la repoblació del territori després de la reconquesta cristiana.Mostra de la importància de la cultura del vi a la comarca és el gran celler medieval del monestir de Poblet. Avui, al recinte interior de l'adadia, es segueix cultivant raïm. Una empresa externa conrea deu hectàrees de vinya de la varietat Pinot Noir. Segons la tradició, aquesta és la varietat que van introduir els monjos quan van fundar Poblet. El pinot noir és originari de Borgonya, solar fundacional de l'ordre del Cister.

 • D.O. Pla de Bages

  D.O. Pla de Bages

  28:08 03 nov 2013

  28:08 03 nov 2013 El primer que descobrirem quan entrem a la DO Pla de Bages és el lligam entre el deu romà del vi Bacus i el nom de la comarca. Aquest fet ja ens indica la dimensió històrica que va tenir aquesta terra en la cultura del vi. Voltarem per les muntanyes que no deixen de mirar mai Montserrat. Podrem trepitjar vinyes a peu de carretera i també vinyes enfilades en carenes. La primera parada de la Meritxell serà al Museu de Geologia de Manresa on les diferents textures de pedra ens faran entendre els gustos del vi que s'hi fa. La pedra també és molt present en les vinyes enfilades de la Masia Roqueta on es pot tastar el gran ventall dels vins de la Bodega Abadal. I d'una masia del segle XII anirem a la història dels cellers cooperatius entrant al que hi ha a Artès. Un edifici modernista d'on va sortir el vi que es va servir en l'exposició internacional de l'any 1929 a Barcelona. I serà també als voltants d'Artès que podrem comprovar com eren les barraques de pedra seca que encara trobem en els boscos de la zona. En aquestes barraques s'hi refugiaven els tants viticultors que hi va haver fa dos segles... I contràriament al que ha passat a d'altres zones de Catalunya, al Pla de Bages no hi va fer tant de mal a les vinyes la fil·loxera com la proliferació de colònies tèxtils, on l'abandonament dels cultius va ser molt generalitzat. Dos segles després la mateixa zona recupera el picapoll, el raïm que només es fa en aquestes terres i que es troba en plena forma, tant és així que ja ha arribat a la Xina. Provarem un plat de bacallà maridat amb un blanc picapoll en un indret que combinarà el segle X i el monjos de Sant Benet amb la sofisticació del disseny del segle XXI de la Fundació Alícia i els seus experiments sobre el perquè ens agrada un vi. Però abans haurem fet un bon tros de la Ruta de les Tines al frondós Parc de Sant Llorenç de Munt i l'Obac on podrem fer fotos tant de la immensitat de les muntanyes com de les tines on abans hi guardaven i hi feien el vi.

 • 16:19 31 oct 2013 Aprofitant la celebració de la Castanyada, la sommelier Meritxell Falgueras explica quins vins són més adequats per acompanyar els panellets i el pastisser Josep Cardona elaborarà panellets en directe al plató de "Vespre a La 2".

 • D.O. Alella

  D.O. Alella

  25:52 27 oct 2013

  25:52 27 oct 2013 A escassos vint minuts de Barcelona i atravessada pel brogit de l'autopista, s'aixeca petita però majestuosa la D.O d'Alella. Només cal sortir de la B-20 per descobrir una terra de vins que s'escampa pel Maresme i el Vallès Oriental.La DO Alella és formada per un conjunt de municipis, a cavall del mar i la plana, que han connectat Barcelona amb el país i amb Europa. Pobles d'estiueig de la classe benestant de la ciutat que s'han forjat amb el treball de la terra i la feina al mar: Alella, Argentona, Cabrils, el Masnou, la Roca del Vallès, Martorelles, Montornès del Vallès, Montgat, Òrrius, Premià de Dalt, Premià de Mar, Santa Maria de Martorelles, Sant Fost de Campsentelles, Teià, Tiana, Vallromanes, Vilanova del Vallès i Vilassar de Dalt.La duplicitat entre mar i muntanya confereix una doble climatologia: la de la banda de mar, del Maresme, molt regular, amb règims de brisa constant i molta irregularitat pluviomètrica; i la de la banda obaga, la del Vallès, amb un clima més continental, on poden produir-se glaçades, canvis importants de temperatura i que proporciona menys hores de sol.

 • 9:26 21 oct 2013 La sommelier Meritxell Falgueras ens endinsa en el món dels caves

 • D.O. Tarragona

  D.O. Tarragona

  27:51 20 oct 2013

  27:51 20 oct 2013 En el capítol d'avui coneixerem la Denominació d'Origen Tarragona que ocupa una de les zones vitivinícoles més extenses de Catalunya. S'estén per les terres del Camp de Tarragona, un sector del Priorat i una àrea de la comarca de la Ribera d'Ebre. Un territori ple d'història vinculat a la cultura del vit des de fa més de 2.000 anys. La seva proximitat a les rutes marítimes fenícies va afavorir que fos una de les primeres a la Península en cultivar la vinya. Entre les seves soques, hi predomina el raïm blanc, amb varietats tradicionals, a les que s'han afegit d'altres de foranies, però també trobem rosats i negres, tant joves com de criança. Una diversitat geogràfica i climatològica del territori la que conforma la versatilitat dels vins que produeixen els seus cellers i cooperatives.

 • D.O. Penedès

  D.O. Penedès

  29:59 06 oct 2013

  29:59 06 oct 2013 En aquesta programa us proposem un passeig que ens portarà per la Denominació d'Origen Penedès. Un recorregut que ens permetrà descobrir el vestigi de la que fins al moment és la vinya més antiga de Catalunya: La font de la canya, al municipi d'Avinyonet del Penedès, datada al segle VII aC. A partir del segle XVIII, el cultiu de la vinya al Penedès es transforma en una activitat comercial a gran escala. Són constants els enviaments d'aiguardents als països d'Ultramar i a Madrid la malvasia de Sitges adquireix un gran prestigi.Avui els cellers adscrits a la D.O. Penedès són més de 250.

 • 11:39 03 oct 2013 Meritxell Falgueras, es diu "Sense vi es pot viure, però sense aigua no"Al seure a taula primer s0ha d'hidratar bé la boca amb aigua i desprès podrem apreciar millor el vi.Amb aigua no es pot brindar.Espanya éss el quart país amb aigues naturals

 • La Verema

  La Verema

  25:07 29 sep 2013

  25:07 29 sep 2013 Catalunya és terra de vins. El vi i la vinya formen part de Catalunya, de la seva cultura, tradició i paisatge des de fa més de dos mil anys. Amb aquest primer capítol del programa "Entre Vinyes" encetem una sèrie de producció pròpia de TVE-Catalunya que ens portarà a les diferents Denominacions d'Origen de Catalunya. A cada capítol veurem i gaudirem de diferents maneres de fer, d'entendre i d'estimar el vi i la vinya. I els seus protagonistes seran els productors, elaboradors, enòlegs, pagesos i especialistes del món de la vinya i del vi.A través d'ells aprendrem i coneixerem la diversitat i la riquesa de les varietats que es conreen a Catalunya i que són l'herència d'una de les activitats productives més antigues que ha realitzat l'ésser humà. Aquesta presència ancestral ha convertit Catalunya en un país vitivinícola, on la vinya s'estén per una bona part del seu territori.

 • 00:56 25 sep 2013 ENTRE VINYES: Un viatge per les DO de Catalunya, tots els diumenges a les 13.00Es tracta d'una sèrie divulgativa de 13 capítols. Cadascun del programes estarà dedicat de manera monogràfica a cadascuna de les Denominacions d'Origen de Catalunya. El primer s'emetrà aquest diumenge a la Una del migdia per la 2, de TVE, i parlarà sobre la verema. El programa compta amb la col·laboració de la sommilier Meritxell Falgueras que comentarà els trets del vins seleccionats, l'Institut Català del Vi i els respectius Consells Reguladors de les Denominacions d'Origen.

Mostrant 1 de 2 Veure més