El debat de La 1: Marta Rovira | RTVE Play
El debat de La 1  Marta Rovira

20/06/2013 00:48:16
Recomendado para todos los públicos
Marta Rovira Marta Rovira
Marta Rovira 00:48:16 20/06/2013
Recomendado para todos los públicos
Sinopsis

La secretària general d'Esquerra Republicana de Catalunya ha dit al programa que en la situació actual de crisi a Catalunya a ERC no li agrada 'pujar impostos, perquè no afecten tota la classe obrera o mitjana (però) s'han d'apujar per obtenir ingressos i fer menys retallades i preservar estat benestar'. Marta Rovira creu que 'el poble de Catalunya s'ha anat autodeterminant perquè és subjecte polític', i que pateix 'un espoli del govern espanyol de 16 mil milions. Volem pagar el nostres impostos aquí. Quan el Govern obre calaixos hi ha pocs diners. El govern espanyol és qui fa pressupostos'. I continua: 'Ens veiem obligats per l'emergència. El problema és que govern espanyol imposa una retallada de 3.800 MEUR'.

L'economia va centrar part de la participació de Marta Rovira a El Debat de La 1, també relacionada amb la consulta sobiranista: 'Seria bona proposta que en la reunió del Pacte Nacional es comuniqués oficialment la consulta al govern espanyol. Mentre esperem hem de buscar vies de nous ingressos per ajudar els ciutadans. (...) I no farem pressupostos fins que govern espanyol doni un objectiu de dèficit, però també ha de pagar els deutes.'

Respecte la consulta, la secretària general de la formació republicana ha expressat que 'es farà quan estiguem preparats, però tan aviat com sigui possible.(...) No veiem cap excusa perquè PSC se sumi al pacte per fer una consulta legal i negociada (...) Al Pacte Nacional pel dret a decidir parlarem de democràcia (...) A ERC i més enllà tenim dubtes que Duran Lleida tingui el mateix full de ruta que el president Artu5 Mas. Ho veiem amb perplexitat (però) esperem que faci costat a Mas i sigui lleial al poble de Catalunya. Tots hauriem de ajudar en aquesta situació d'emergència en que ens trobem. Sumar altres partits'.

Per marta Rovira, una cosa és clara: 'Qui té por que fem una consulta, un referèndum o unes eleccions plebiscitàries? Si hem d'utilitzar la llei de consultes perquè la gent pugi votar, tot i ser opinió, ha de ser vinculant. I afegeix que 'ERC vetllarà perquè expressi un mandat democràtic. Estudiem múltiples vies legítimes i democràtiques'. A més, Rovira creu que 'avui és difícil i complicat preveure l'escenari després de la consulta'.

Respecte les inundacions a la Vall d'Aran i Ribagorçana, opina que "quan passen aquestes situacions s'ha de fer que la gent pateixi el menys possible i evitar més danys (...) i s'haurà d'obrir un debat sobre el que s'ha de millorar i les mesures per evitar-ho'.

I del TC, diu que 'si els magistrats es fixen en criteris jurídics i no polítics no tombaran la declaració sobirania'. I ha reblat: ''Ho volem fer dins la legalitat i la Constitució. El dret d'autodeterminació és universal'.

També afirma que 'falten explicacions de l'acord d'Alicia Sánchez-Camacho i Método 3, i les demanarem' I del Cas Palau, 'esperavem el gest de Mas de comparèixer i ara cal escoltar les explicacions que doni'

Ficha técnica
Dirigido por
Quim Barnola
Reparto
Quim Barnola, Toni Aira, Joan López Alegre, Toni Bolaño, Nacho Martín Blanco, Jordi Mercader, Cristina Puig, Rafa López, Carles Fernández, Andreu Mayayo, Milagros Pérez Oliva, Martí Saballs, Anna Simó, Àlex Sàlmon, Xavier Fina, Esther Vivas, Gemma Ubasart, Rafael de Ribot, Esperanza García, Manuel Cuyàs, Olga Grau, Miquel Martín Gamisans, Lola García, Maria Vila, Astrid Barrio, Esteve Crespo, Oriol Nolis, Marta Lasalas, Jordi Barbeta, María Jesús Cañ
Géneros
Información y actualidad
Idiomas
Catalán