Arxiu TVE Catalunya - Parlament de Catalunya: Primera Sessió de Constitució
Arxiu TVE Catalunya  Parlament de Catalunya: Primera Sessió de Constitució

Arxiu TVE Catalunya - Parlament de Catalunya: Primera Sessió de Constitució

Disponible hasta 01-02-2120

10/04/1980 00:22:51
Recomendado para mayores de 13 años
Parlament de Catalunya: Primera Sessió de Constitució Parlament de Catalunya: Primera Sessió de Constitució
Parlament de Catalunya: Primera Sessió de Constitució 00:22:51 10/04/1980

Disponible hasta: 01-02-2120 20:05:00

Sinopsis

Toni Rodríguez infoma des de l’hemicicle. Arribada de Josep Tarradellas, president de la Generalitat en funcions, amb Carles Sentís, Antonio Gutiérrez Díaz, Joan Raventós, Jordi Pujol.
Tarradellas diu "Senyores, senyors diputats de Catalunya, la primera sessió del Parlament de Catalunya queda oberta". Ramon Folch, Oficial major provisional de la cambra, fa lectura del Decret de convocatòria de constitució del Parlament de Catalunya.
Intervé Tarradellas: “Avui és un dia de joia, casi el coronament d’un pensament i una acció que ha triomfat sense necessitat de lluites inutils ni de violències fratricides. Catalunya ha demostrat, una vegada més, que per damunt de les naturals diferències que existeixen en la nostra vida ciutadana, és més conscient que mai de la seva responsabilitat i dels seus anhels. Una cosa i l'altre li han permés de realitzar una política clara, serena i que sense discriminacions de cap mena ha estat representada la cohesió del consell executiu de la Generalitat, que i tinc l'honor de presidir, i que avui queda plasmada en aquesta primera sessió del nostre Parlament. Saludo doncs, les senyores i senyors diputats amb estima i emoció desitjan-los una bona comesa en el seu treball, en les seves futures responsabilitats. La restauració de la Generalitat de Catalunya al mes d'octubre de 1977, després de tantes lluites i sacrificis per obtenir-ho, és una de les més grans victòries del nostre poble". "La meva estima a les autoritats civils i militars de l'estat i d’una manera principal al capità general de Catalunya senyor Antonio Pascual per haver acceptat la nostra invitació, que la seva presència al nostre Parlament és la constatació d’un anhel que tots compartim i que és el treballar per una Catalunya amarada d'un desig de pau i benestar d’una Espanya democràtica i prospera per major glòria de tots els seus pobles. Admiren el patriòtic i lleial sentit de responsabilitat de sa majestat el rei en els moments greus i inoblidables del mes de juny de 1977 quan la seva clarividència va fer possible que sense violència ni tan sols destorbs fou recuperada la Generalitat de Catalunya i tot lo que ella representava. No puc oblidar, no vull oblidar de cap de les maneres al president del govern senyor Adolfo Suárez que amb lucidesa, coratge i amb visió d’home de govern va fer també possible la restauració de la Generalitat donant-li un contigut a través de les comissions mixtes i els diferents acords"."A tots, el meu emocionat agraïment per la vostra confiança que tots m’heu donat. Visca Catalunya!” Aplaudiments i Tarradellas passa la paraula a Ramon Folch

Ficha técnica
Dirigido por
iRTVE Catalunya
Géneros
Archivo TVE
Idiomas
Catalán