Noms propis a Ràdio 4   Noms propis - Raül Balam i Jordi Clos 23/05/2020 24:40

La periodista i directora del programa Anna Cler conversa amb Raül Balam, xef del Restaurant Moments de l’Hotel Mandarin Oriental de Barcelona, que dirigeix juntament amb la seva mare, Carme Ruscalleda i que es va inaugurar el 2009. Té dues estrelles Michelin. També assessora la cuina del restaurant El Drac de Calella i el Sant Pau de Tòquio que Carme Ruscalleda va obrir el 2004.

Balam ens confessa que ha estat confinat però no parat “he descobert la casa i que em fa feliç estar a casa. He descobert una cuina que tenia una miqueta aturada, només hi feia esmorzars i de vegades algun dinar. I ara no he parat”

El mes d’abril havia d’estrenar el nou menú temàtic del restaurant Moments, inspirat en els Jocs Olímpics que s’havien de celebrar al Japó i després viatjar a Tòquio per fer la presentació al Sant Pau Tòquio. Per l’estat d’alarma no va poder estrenar el menú a Barcelona ni viatjar al Japó. Però, tot i els entrebancs, Balam mira a futur “ens estem reunint tot l’equip dos cops per setmana preparant un nou menú inspirat en les 7 Meravelles del Món, i afegint una més que és Gaudí, per fer un homenatge a Barcelona”

Balam diu que després de la pandèmia “canviarà la manera de treballar al cent per cent. Cuiners i restaurants a Barcelona s’estan reinventant. Això és la força d’una empresa, dir: no puc rebre gent; però faré que el meu menjar vagi a totes les cases”

Després Anna Cler entrevista Jordi Clos, president de la cadena hotelera Derby Hotels Collection, Ha estat durant 20 anys president del Gremi d’Hotelers de Barcelona i continua a la junta com a vicepresident. També és vicepresident de Turisme de Barcelona.

Apassionat per l’arqueologia i l’antic Egipte, l’any 1992 va crear la Fundació Arqueològica Clos per a la difusió d’art i la cultura antigues. El 1994 va inaugurar el Museu Egipci de Barcelona que acull la col·lecció privada de peces egípcies més important d’Espanya i una de les més rellevants d’Europa. “Hem fet un descobriment arqueològic que tindrà ressò internacional”. Ens explica que part del seu equip, que estava treballant a Egipte en les excavacions, va quedar confinat allà “les excavacions han coincidit amb el coronavirus i part de l’equip s’ha hagut de quedar tancat allà, durant 70 dies, per no poder tornar al país”

Té 10 hotels a Barcelona, 2 a Madrid, un a Londres i un a París. Ara tots estan tancats

Per Clos, veure tots els hotels tancats és una situació realment dramàtica “El moment en que el turisme es converteix en zero, és impensable, és molt dur. Però pensem que el turisme és irrenunciable i que això es recuperarà”

Barcelona no ha entrat encara a la fase 1 de la desescalada, de manera que el turisme i la restauració tenen encara moltes restriccions. Que passarà amb els hotels? Com treballaran quan puguin obrir? “Estem preparant les noves formes en que haurem d’obrir. Haurem de crear estímul de nou consum, fent ofertes i inventant el que no havíem fet fins ara” Clos creu que les destinacions de Catalunya i Barcelona són bones i es podran recuperar aviat.

"NOMS PROPIS Connectats" és el programa d'entrevistes en profunditat de TVE Catalunya. S'emet els dimarts La 2 i està dirigit i presentat per l’Anna Cler, amb realització d'Esther Martínez i producció d'Amelia Tabernero.

www.rtve.es/nomspropis

Noms propis a Ràdio 4
Más opciones