Món possible   Món possible 25 ma - Colòmbia i el Sàhara 25/05/2019 01:07:27

L’activista colombiana pels Drets Humans Mayerlis Angarita ens visitava fa unes setmanes a “Món Possible” i ens explicava com es viu sota l’amenaça de mort. Mayerlis ha escapat a diversos intents d’atemptar contra la seva vida, l’últim ara fa una setmana. Malgrat tot, “la pequeña gigante”, com se la coneix, assegura que no hi ha cap altra opció que continuar treballant per la pau i la reconciliació: “porque es la única manera, no podemos seguir calladas. Podrán callar el cuerpo, pero no la voz. Cada vez que nos dan un golpe, nos hacen más fuertes. Pero es muy duro no saber si voy a poder seguir o mi voz va a ser silenciada”.

Reivindicar la memòria dels desapareguts és el que fa Luz Marina Monzón, advocada especialitzada en drets humans i desaparicions, que dirigeix la Unitat de recerca de persones donades per desaparegudes a Colòmbia. Hi ha més de cent mil desapareguts. “La construcción de paz —es fa, ens diu— encontrando a los desaparecidos y sabiendo qué pasó con ellos”.

Aquesta setmana, mirem també cap al Sàhara Occidental, que va ser espanyol durant més d'un segle. Quan, al 1975, el Marroc va envaïr aquest territori, la meitat de la població sahrauí va fugir. L'altra meitat ha continuat als territoris ocupats, patint la repressió marroquina. Separats per un mur de 2.700 qm --el més gran al món--, els que van poder marxar malviuen en camps de refugiats, al desert. Porten, així, enguany farà 44 anys. Esperant que es compleixin les resolucions de Nacions Unides i es pugui celebrar un referèndum d'autodeterminació.

Tenim un deute històric amb els sahrauís, que es tradueix en la campanya “Vacances en pau”. Consisteix a l’acollida de nens i nenes dels campaments de refugiats durant dos mesos a l’estiu, per tal de rescatar-los de temperatures que superen els 50 graus. N’hem parlat amb Hassanna Aalia, activista perseguit i empresonat pel Marroc, que viu refugiat a Euskadi, amb el delegat del Front Polissari a Catalunya, Mah Iahdih, i amb la responsable del programa a Catalunya, Susanna Sanahujes.

Món possible
Más opciones