Món possible Ràdio 4

Món possible

Dissabte de 16.00 a 17.00 hores

www.rtve.es /pages/rtve-player-app/2.17.1/js/
  • A la meva llista
  • Als meus favorits
  • Món Possible 11 maig 2019 - Perill d'extinció

  • Compartir en Facebook Facebook
  • Compartir en Twitter Twitter

Món Possible - Un milió d'espècies, en perill d'extinció

11 maig 2019

La mà dels humans està fent desaparèixer bona part d’espècies: un milió se’n troben amenaçades d’extinció, segons alerta el Panel Internacional d’Experts en Biodiversitat de Nacions Unides. I la desaparició d’espècies condemna també, irremeiablement, els humans. Ho hem analitzat amb Paloma Nuche, biòloga, doctora en Ecologia i la responsable de la campanya de Costes de Greenpeace. Nuche destaca el ritme alarmant de desaparició d’espècies: “Se trata de una crisis sin precedentes, una de cada ocho especies está a punto de desaparecer, en la sexta extinción masiva de especies de la historia de la Tierra. Nuestra propia supervivencia está en juego. Más nos vale revertir esta tendencia”.

Arran dels casos de nadons prematurs afectats pel bacteri multiresistent Klebsiella en hospitals catalans, analitzem el risc d’infeccions hospitalàries i com fer-hi front, amb el biòleg i expert en prevenció d’infeccions relacionades amb l’assistència sanitària Eladi Gómez. “Com a mínim un terç de les infeccions hospitalàries —ens diu— serien evitables, així que tenim marge de millora”. Com? Doncs amb una desinfecció acurada de l’instrumental mèdic i de l’hospital: catèters, sondes, tascons… I amb un gest simple i senzill: una bona higiene de mans. El problema és que el personal sanitari no té temps, literalment, de rentar-se les mans tantes vegades com caldria; per això Gómez proposa: “alleugerir la càrrega de feina del personal. La ratio a Espanya és de 13 pacients per infermer-a, el doble del que es recomana. Cal més personal d’atenció directa al pacient”. 33 mil persones moren cada any a Europa per infeccions hospitalàries.

I aquesta setmana hem conegut la tasca dels curas villeros a Buenos Aires (Argentina), a través del testimoni del Padre Eduardo Drabble. Són —diu— "cures obreros que practicamos la Teología del Pueblo". El pare Drabble treballa al “Hogar de Cristo”, un centre de tractament de drogodependents, com la Romina Escalante, que ha aconseguit desenganxar-se i ara —ens ha explicat— és ella la que ajuda altres persones que es troben en la mateixa situació.

veure més sobre "Món Possible - Un milió d'espècies, en perill d'extinció" veure menys sobre "Món Possible - Un milió d'espècies, en perill d'extinció"

Els últims 252 programes de Món possible

  • Ver Miniaturas Veure Miniatures
  • Ver Listado Veure Llistat
Cercar per:
Per dates
Per tipus
Tots els vídeos i els àudios

L'administrador de la pàgina ha decidit no mostrar els comentaris d'aquest contingut en compliment de les Normes de participació

comentarios.nopermitidos