Llibres, píxels i valors Ràdio 4

Llibres, píxels i valors

Diumenge de 13.00 a 13.30 hores

www.rtve.es /pages/rtve-player-app/2.17.1/js/
  • A la meva llista
  • Als meus favorits
  • Llibres, píxels i valors - 8 de febrer de 2019

  • Compartir en Facebook Facebook
  • Compartir en Twitter Twitter

Llibres, píxels i valors - Joan Tarragó. Jordi de Manuel. La Barrera. Gaspar Garín pot obrir una nova saga. Editorial Al Revés

08 feb. 2019

Fins a 200 llibres varen ser recuperats per crear la biblioteca clandestina a Mauthausen. Un espai que no es va arribar a descobrir mai i que té un nom propi: Joan Tarragó. Va ser pres al camp de concentració amb el número 4355. Va ser un dels presos que va aparèixer a les fotografies que Francesc Boix va aconseguir treure del Mauthausen i que demostraven la crueltat dels camps d'extermini. La figura de Joan Tarragó no ha estat mai reconeguda, però la seva família ha donat a conèixer la seva història. Va lluitar a la Guerra Civil i va continuar combatent el feixisme dins l'exèrcit francès. Els nazis el varen capturar i poc després el varen traslladar al camp de Mauthausen. Un cop allà, els republicans espanyols es varen organitzar per resistir i Joan Tarragó ho va fer a través d'una biblioteca clandestina. El seu fill, Llibert Tarragó, va rebre una lliçó del seu pare "llegir és ser lliure i llegir a l'interior de Mauthausen significava poder-te escapar de l'infern".Aquests deportats no volien ser considerats com a herois, sinó com a "membres d'una organització de lluita i resistència".
Entrevistem al biòleg i professsor, Jordi de Manuel, autor de La Barrera editat a la col·lecció Crims.cat de l'editorial Al Revés. Una trama protagonitzada per un vigilant de seguretat, Gaspar Garín, per la barrera que dona entrada i sortida al Port Fòrum i per una parella de policies, la caporal Lídia Sánchez i l'agent Pau Ribó, que porten a terme una investigació. L'operació porta el nom d'Amnèsia. Jordi de Manl canvia de registre, de to i de ritme. Una feina tranquil·la i de torn de nit al Port Fòrum de Barcelona canviarà de cop i volta.
Una trama que demostra que els baixos instints humans són presents arreu, i que les dones que es troben als marges poden ser segrestades i enganyades. També es parla de submissió química, de snuff movies, de cobdícia i abús de poder sobre els més vulnerables. Gaspar Garín, el vigilant de seguretat és un dels personatges sorprenents a la novel·la, el vertader protagonista, un personatge gris i acomplexat que tindrà la oportunitat de la seva vida per demostrar que és algú important. Podrà prendre decisions per si mateix però li costarà decidir-se.
A La Barrera, un altre personatge destacat és una hondurenya, Evelyn Machado, que explica la seva situació en primera persona. La visió més dura i truculenta de la vida. La seva desaparició mostrarà també la desesperació de la seva mare que va escapar de la misèria, de la fam i dels pandilleros i maltractadors. Sortir d'un futur dominat per l'imperi de la por, la corrupció i la violència no serà tant fàcil, Evelyn Machado caurà en mans d'una organització criminal.
Dins la trama, la barrera de Gaspar Garín puja i baixa cada nit al Port Fòrum serà protagonista perquè és una companya fidel que l'accepta tal com és i no el jutja, no li demana res a canvi. Els personatges cobdiciosos de La Barrera, no dubten en matar a qui els fa nosa per tal d'aconseguir els seus propòsits. Hi ha també crítica a la gentrificació i l'abús de poder. En el fons, Jordi de Manuel a La Barrera ens explica que realment som més vulnerables del que ens pensem. Caure en una màfia de tràfic de persones no és tan surrealista com sembla. Els més febles, els que no disposen de recursos per defensar-se acaben caient en mans de persones sense escrúpols que no respecten la vida.
 

veure més sobre "Llibres, píxels i valors - Joan Tarragó. Jordi de Manuel. La Barrera. Gaspar Garín pot obrir una nova saga. Editorial Al Revés" veure menys sobre "Llibres, píxels i valors - Joan Tarragó. Jordi de Manuel. La Barrera. Gaspar Garín pot obrir una nova saga. Editorial Al Revés"

Els últims 288 programes de Llibres, píxels i valors

  • Ver Miniaturas Veure Miniatures
  • Ver Listado Veure Llistat
Cercar per:
Per dates
Per tipus
Tots els vídeos i els àudios

L'administrador de la pàgina ha decidit no mostrar els comentaris d'aquest contingut en compliment de les Normes de participació

comentarios.nopermitidos