Llibres, píxels i valors   Llibres, píxels i valors - 29 de novembre de 2019 29/11/2019 26:54

El poeta català, Joan Margarit, Premi Cervantes. Diu que treballa per consolar a gent solidària que som tots. El poeta de Sanahuja (Segarra) ha guanyat el premi més prestigiós de la llengua nacional per la seva fonda transcendència i lúcid llenguatge sempre innovador. La llibertat escriu Margarit és una llibreria, anar indocumentat, les cançons prohibides o una forma d'amor. Ja a principis de novembre es va colar a la cambra cuirassada de la seu del Instituto Cervantes per dipositar part del seu llegat i repetir a qui volia escoltar-lo allò que és un poeta català però també en llengua castellana.

Joan Margarit se sent identificat amb les dues llengües. Li varen arribar de manera molt diferent però amb elles ha acabat teixint vides i poemes. El poeta segarrenc assegura que té 2 llengües gràcies a que el General Franco li va posar dins a cops. La notícia del Cervantes li va arribar al gran poeta amb un plat de cigrons a la taula i el soroll del mòbil boicotejant qualsevol intent d'acostar la forquilla a la boca. El poeta té una vitalitat intensa i contagiosa de la vida i la poesia als seus 81 anys. L'objectiu de la poesia segueix sent el consol. El mateix que el propi autor va buscar amb Joana, descarnada crònica dels 8 mesos de malaltia terminal que va haver de patir la seva pròpia filla. Per moltes persones que estimis o t'estimin, quan tens un problema greu hi ha un moment en què ho acabes afrontant sol. És en aquell moment just quan entra en joc la poesia i també la música.

Entrevistem a Maria Dolors Sàrries i Jordi Fernando, editors i ànimes mater de l'editorial Meteora que compleix 19 anys amb plena efervescència. Comencem comentant l'exposició Monet, l'Experiència Immersiva, que es fa al nou Centre d'Arts Digital Ideal al Poblenou, a Barcelona. L'espai neix amb vocació de laboratori i centre de producció. Ens hi hem pogut passejar aquesta setmana i és una delícia poder gaudir dels quadre de Claude Monet en una experiència immersiva. Ideal, és una experiència pionera a tot el sud d'Europa. Té dues sales que criden l'atenció, la primera aposta per una experiència immersiva i la segona per la realitat virtual. Entres al món de llum i color de Monet i ens submergim per la seva infantesa a Le Havre, la seva joventut a París, les estades a Londres, el refugi holandès de Zaandam, la vida familiar a Argenteuil i la seva darrera etapa a Giverny. Ideal és un projecte privat de Layers of Reality, Magma Cultura i Minoria Absoluta. L'Ideal era un ex cinema del barri del Poblenou amb molta història, conegut a nivell popular com el Resquillín, que va ser pista de patinatge, teatre de varietats, sala de boxa i lluita lliure, una sala de cinema, un bar i un plató de televisió.

Descobrim una aplicació per poder entendre els quadres, les escultures o qualsevol objecte d'art, SMARTIFY. Maria Dolors Sàrries apassionada de París ens proposa que per festes i fins el 2020 fem una escapada a la Ciutat de les Llums per poder gaudir de diverses exposicions. Da Vinci al Museu del Louvre fins el 24 de febrer, Degàs a l'Òpera al Museu d'Orsay fins el 19 de gener, Toulousse-Lautrec al Gran Palais fins el 27 de gener, els renaixentistes italians a través de la Col·lecció Alana al Museu Jacquemart-André fins el 20 de gener, Mondrian Figuratif al Museu Marmotan fins el 26 de gener, els Grans Mestres Naifs al Museu Maillol fins el 19 de gener i l'Edat d'Or Anglesa de la Tate Britain al Museu de Luxembourg fins el 16 de febrer.

Jordi Fernando i Maria Dolors Sàrries estan d'enhorabona perquè compleixen 19 anys de trajectòria a l'Editorial Meteora i 14 anys del seu Club de Lectura meteòric. Molts anys de feina continuada en favor de la cultura del país i per presentar un catàleg amb joies literàries. Meteora prové dels insòlits monestirs penjats de la regió grega de Tessàlia. Es tracta d'un projecte personal i vital que varen endegar a l'edat madura i que els ha portat a recórrer Catalunya a través de fires, llibreries, biblioteques, explicant el seu catàleg i la 2a vida dels llibres. Ser editor significa ser un artesà que fabrica un producte que després ha d'ensenyar al públic i als llibreters.

Llibres, píxels i valors
Más opciones