Llibres, píxels i valors   Llibres, Píxels i Valors - 11 d'octubre de 2019 11/10/2019 26:45

Aretha Franklin torna a mostrar la seva força a través del documental Amazing Grace. Una gravació de 1972 que s'ha estrenat als cinemes i ens permet rememorar el disc més venut d'Aretha Franklin. La música és un llenguatge universal que porta a l'espectador a superar les barreres de l'espai i el temps, compartint el que es va convertir en una espècie de miracle creatiu, un moment únic. Amazing Grace és un àlbum dedicat a la música amb la que s'havia criat l'artista, el gòspel.

Centenars de metres de pel·lícula rodats durant 2 nits consecutives, en una esglèsia de Los Angeles, davant un centenar de persones, una gran banda i el Cor Comunitari del Sud-est de Califòrnia. Un recorregut al material rodat durant 48 hores, sota la batuta de Sydney Pollack. Una joia que ha trigat 47 anys a sortir a la llum. El productor Allan Elliott ha hagut de sortejar tot tipus d'entrebancs. Amb tecnologia digital i moltes hores de feina invertides, va recompondre el puzzle del documenal i poder sincronitzar les bandes de la pel·lícula. Per Allan Elliott el que veiem són les arrels del gòspel: desesperació, exaltació, humanitat i emoció desbordant.

Conversem amb Maria Dolors Sàrries, prescriptora cultural del programa. Fem un recorregut per la figura de José Sámano, les aportacions pedagògiques de Teach for All (Alex Beard), una no recomanació lectora i la Cervera, Vila del Llibre. Ens ha deixat als 76 anys un dels grans innovadors del teatre espanyol i un ambiciós pioner en adaptacions literàries, José Sámano. Al cinema amb Josefina Molina va portar obres de Miguel Delibes com Retrato de Familia, Las Guerras de nuestros antepados. José Sámano va produir el muntatge teatral Cinco Horas con Mario, fa 40 anys. Podem gaudir, encara en cartell, de Cinco Horas con Mario amb la gran Lola Herrera en estat de gràcia al Teatre Condal fins el 20 d'octubre.

José Sámano va ser un inventor de formats de programes televisius diferents, on es parlés d'actualitat política, social i cultural de manera distesa i profunda alhora. Al costat de la que va ser la seva parella durant dues dècades, Mercedes Milà, varen idear espais com Buenas Noches amb entrevistes que han quedat per la posteritat com la de Camilo José Cela i la seva habilitat d'absorció de líquids per l'anus. A El Martes que viene varen entrevistar al Dalai Lama, Rafael Alberti o Miguel Gila. José Sámano també va col·laborar amb Veronica Forqué a Cómo la vida misma i amb Iñaki Gabilondo a Los Jueves. Dos formats televisius de José Sámano que serien un assaig del que vindria després amb l'estrena de Queremos Saber on Milà va entrevistar Miguel Bosé desmentint les informacions que el donaven per malalt de Sida. Hi passarien Adolfo Marsillach, Joaquin Sabina, Pedro Almodóvar, Chavela Vargas o Paco Umbral i la seva seva famosa frase "he venido a hablar de mi libro".

La pedagogia, la importància de l'educació són un referent al programa i amb Maria Dolors Sàrries hem repassat els apunts d'estudiosos com Alex Beard de Teach for All o Daniel Pennac. Alex Beard és un londinenc que dirigeix el laboratori internacional sobre el futur de l'educació a Teach for All. És autor del llibre Otras formas de aprender. Reclama més inversió en educació, posar l'escola al centre de la societat, pujar el nivell dels professors i fer una revolució en l'ensenyament. Daniel Pennac va viure una adolescència marcada pels patiments escolars i ho va rememorar al llibre Mal d'Escola. Un al·legat a favor de l'educació on retia homenatge als mestres que el varen salvar del fracàs acadèmic.

Alex Beard explica que el sistema educatiu atorga massa importància a l'èxit acadèmic, als examens estandaritzats, inspirat en el model industrial que les empreses ja han deixat enrere i que obliden les dimensions ètica i humana de l'aprenentatge, la creativitat i el propòsit. No s'ha de menystenir els alumnes i cal pensar que cada nen i nena tenen una capacitat d'aprenentatge molt més gran de la que creiem. Ho diu la neurociència. No cal saber coses, sinó ensenyar a aprendre. Cultivant la capacitat de preguntar-se, d'expressar-se, d'analitzar, criticar, imaginar, investigar i qüestionar. La clau és la motivació.

Maria Dolors Sàrries ens fa una No Recomanació Lectora. En aquest cas ens parla de Kate Morton i La Filla del Rellotger. Tot i ser una autora que ha venut més de 10 milions de llibres a 42 països no ens recomana la lectura d'aquest llibre perquè és un text que navega i no concreta res. Per acabar una proposta. Cervera, Vila del Llibre que es farà els dies 18, 19 i 20 d'octubre. Serà la 4a edició del festival que omple el carrer Major de Cervera de llibres, autors, editors i artistes. Enguany Cervera és Capital de la Cultura Catalana i té un programa on la memòria de les guerres transformarà la vila.

Llibres, píxels i valors
Más opciones