Llibres, píxels i valors   West Side Story: Romeo i Julieta del segle XX 31/01/2020 28:15


L'escriptora de suspens i exconvicta, Juliet Hulme, va matar amb 15 anys. Al costat de la seva amiga Pauline Parker va matar a cops a la mare d'aquesta. Va amagar el seu passat criminal durant 40 anys sota la identitat d'Anne Perry. Una història que va quedar plasmada al cinema sota el títol de Criaturas Celestiales. Les dues amigues estaven enamorades i tenien un pla per matar a Honora, que va rebre 45 cops abans de morir. Les joves complirien condenma però sortirien en llibertat amb una nova identitat.
Juliet Hulme era filla d'un físic, els seus problemes respiratoris la varen fer una nena dèbil, la varen enviar a Nova Zelanda. Era tímida i introvertida. Pauline Parker va néixer a Christchurch en una família de petits empresaris. Amb 5 anys va patir una malaltia óssia que li va provocar coixera de per vida. A l'Institut es varen conèixer totes dues i es varen convertir en inseparables. Quan les obliguen a separar-se comença la planificació del crim que van cometre en inofensiu passeig a Victoria Park. 66 anys després d'aquell assassinat la parella de dones no s'ha tornat a veure mai més.
Entrevistem a Maria Dolors Sàrries la nostra prescriptora cultural per analitzar tot el que va donar de sí Tiana Negra respecte a novetats i homenatges. Una lectura teatral ens portarà a estirar del fil de la figura de Chesterton i acabarem explicant tot el que dona de si West Side Story que es pot veure al Teatre Tívoli fins el 16 de febrer. Un musical amb una intrahistòria molt interessant que prové del mite de Romeo i Julieta, dels conflictes de classe i dels racisme.
Maria Dolors Sàrries ens parla del homenatge sentit a Isabel Clara Simó, de com és escriure a 4 mans a la novel·la negra amb Cazeneuve i les Clavegueres de la ciutat d'Oriol Molas i Ferran Grau o Els Crims de la Taula Periódico de Xavier Duran i Jordi de Manuel. Novetats negrotes com El Mal Pare de Pep Prieto, L'Instant Precís d'Albert Gasull, Terra Aspriva de Sebastià Bennasar o Ella de Damià del Clot. Com a novetats de la 8ena edició del Festival de Novel·la Negra en Català, comissariat per Anna Maria Villalonga destaquem la Poesia Negrota i altres propostes com La Favorita de l'Harem del mestre Andreu Martín, Pes Mort de LLuís Llort o Escapisme de Marc Moreno.
La tarda de dissabte va començar amb un repte, els adolescents tianencs varen fer una lectura dramatitzada de textos de G.K.Chesterton. L'oracle del gos va ser la peça construïda i adaptada per Jordi Fernando, editor a Meteora. Chesterton va ser crític, novel·lista i poeta anglès, es va graduar en Periodisme i va arribar a editar el seu propi setmanari. A nivell de religió va passar del catolicisme al protestantisme. I va començar a escriure novel·la negra amb un personatge, el Pare Brown, un brillant sacerdot-detectiu que va ser traduït al castellà. Chesterton mestre de la ironia i del joc de la paradoxa lògica com a motor de la narració.
Maria Dolors Sàrries també analitza un clàssic com West Side Story, de Broadway a Barcelona, fins el 16 de febrer. Es va estrenar el 1957 a Broadway amb una bso espectacular i un ball ideat per Jêrome Robbins. El clàssic enfrontament entre Jets i Sharks es pot veure al Tívoli amb 30 actors i ballarins a l'escenari i 18 músics en directe. La història de Bernardo i Anita, de Tony i Maria i la conclusió que la violència no condueix a res. El musical va ser innovador pels balls que formen part de l'acció dramàtica, per la música variada de Leonard Bernstein (ritmes llatins, jazz, cançons d'amor....) i temes com la il·lusió per la llibertat, la modernitat i el consumisme, el desengany davant la marginació racial i la pobresa.
West Side Story està basat en la història de Romeo i Julieta de Shakespeare, però adaptada als temps moderns on dues bandes de joves, el Sharks (immigrants portorriquenys) i els Jets (nordamericans d'origen anglosaxó) estan enfrontades. El conflicte sorgeix quan MARIA (portorriquenya) i TONY (nordamericà) s'enamoren. Un dels musicals més representatius del teatre amb partitura de Leonard Bernstein i Stephen Sondheim.
A banda dels protagoistes Pauline és el personatge transgressor, les seves decisions acaben canviant la trama, és una noia que vol ser Jet, la banda ho veu impensable però l'acabaran acceptant perquè ajuda a Tony a fugir de la policia, l'amaga i avisa la banda. ANITA és la mescla de bogeria i coherència, obre la ment de MARIA perquè estimi i visqui com desitgi, MARÍA te la valentia de viure el seu amor i al final no venjarà la mort del seu estimat i acabarà amb una roda d'odi. I DOC, el propietari del bar que actúa de pare dels nois, ajudarà a Tony a trobar feina i una oportunitat per fugir amb MARIA.
 

Llibres, píxels i valors
Más opciones