Llibres, píxels i valors   Llibres, Píxels i Valors 25/10/19 25/10/2019 28:28

Cristian Olivé és un mestre al que els seus alumnes han nominat als Premis Educa Abanda com a Millor Professor d'Espanya. Professor de Llengua a 1r i 2n d'ESO a l'Escola Joan Pelegrí d'Hostafrancs. Els índexs de lectura s'han disparat. La clau de l'èxit ha estat escoltar els interesessos dels adolescents i apropiar-se del seu llenguatge. Proposa treballs en línia amb els objectius del currículum i fa servir eines com Whatsapp, Instagram, Jocs de Rol, Videojocs o Netflix per treballar la llengua i la literatura. Tot i que és conscient que hi ha pares i professors reticents a la seva metodologia, ha comprovat en primera persona que els seus mètodes són efectius, tot i que poc convencionals. No es repeteixen continguts una i una altra vegada, sinó que s'interpel·la als alumnes i s'incentiva el seu aprenentatge.

Conversem amb Silvia Omedes, directora de Photographic Social Vision, per parlar del gran projecte Material Sensible que podeu veure a la Galeria Chiquita Room, fins el 9 de novembre. Un grup de dones que van ser sexualment abusades de nenes s'han reunit durant sis mesos per intercanviar històries i fer fotografies per compartir el seu trauma. Una exposició que es fruit d'un projecte de l'Àrea d'Educació de la Fundació Photographic Social Vision i la Fundació Vicki Bernadet. El drama dels abusos infantils és un dels horrors que és difícil articular amb paraules. Per això en aquest taller la càmera s'ha convertit en un suport poderós per expresar-se. L'espai artístic Chiquita Room acull una de les exposicions fotogràfiques més humanes. Cinc dones que varen ser víctimes d'abusos sexuals a la infantesa reuneixen les fotografies amb les que han aconseguit mirar-se al mirall i poder-se reconèixer.

Bea, Isha, Mireia, Beatriz i Momo comparteixen en aquesta exposició les seves imatges plenes de símbols, sensacions i emocions, amb la finalitat de resituar-se en realició al que varen viure al passat i sobretot, expressar com se senten avui. Són dones que han creuat la barrera del silenci. Ordenar els records, anomenar el trauma i identificar les seves vivències. Des del respecte més absolut cap a la intimitat de les protagonistes, aquesta exposició convida a prendre consciència i emocionar-nos, davant unes imatges que necessiten ser vistes, compartides, comentades, però sobretot estimades. Exposar és donar un gran pas, perquè a la majoria de famílies l'abús sexual a la infància és un secret. 1 de cada 5 nenes o nens pateix algun tipus d'abús sexual abans de complir els 17 anys.

La Fundació Vicki Bernadet al costat de la psicòloga Núria Grau han acompanyat aquestes dones en la seva recuperació. I des de l'Àrea d'Educació de la Fundació PSV, Alice Monteil i Mireia Plans han treballat la tècnica fotogràfica per donar-los el poder de la imatge a l'hora de treballar realitats complexes i traumàtiques. Material Sensible ha de servir per fer reflexionar, per poder animar a altres víctimes a buscar ajuda, deixar de ser jutjades per haver patit abús sexual a la infantesa i trencar els silencis imposats.

Silvia Omedes, directora de Photographic Social Vision, també ens proposa la mostra fotogràfica de Jacques Léonard, Romís al Reial Cercle Artístic de Barcelona fins el 10 de novembre. Romís, dones en llengua romaní, és una exposició de l'arxiu de Léonard que mostra la bellesa, l'experiència, la saviesa i la vida quotidiana de la dona gitana. Una mostra amb 70 fotografies inèdites de Jacques Léonard que posa en valor la dona gitana. El llegat d'aquest meravellós fotògraf és tota una exaltació i evocació triomfal de la figura de la dona gitana, com a matriarques. Els fills del fotògraf Santi i Àlex han fet possible que tornem a gaudir de l'alquimista de l'objectiu que et col·loca com a espectador de l'escena, formant part d'un tot i vivint cada imatge a través dels seus ulls. Dues exposicions que val la pena anar a veure. Prescripció fotogràfica amb Silvia Omedes, directora de Photographic Social Vision.

Llibres, píxels i valors
Más opciones