Llibres, píxels i valors   Llibres, Píxels i Valors 20/12/19 Luna Miguel 20/12/2019 28:08

Els llibreters espanyols s'uneixen per frenar Amazon. El Gremi de Llibreries llançarà a finals de 2020 una plataforma de venda online. Les llibreries ens toquen a tots i cal estrènyer llaços amb els seus cliens i evitar que es llancin a les multinacionals. Apostar pel comerç de proximitat. La CEGAL, Confederació Espanyola de Gremi de Llibreters reclama un Pacte d'Estat per la Lectura i per la igualtat de competència i fiscal. Tracten de presentar un escut per fer front al gegant Amazon. Reconverteix la web todostuslibros.com en un espai no només de recerca sinó també de venda per finals de 2020, gràcies al fons literari de més de 700 llibreries independents de tots el territori espanyol.

Fins ara funcionava com una plataforma de recerca, es tracta de tenir 1,2 milions de títols a disposició de qualsevol client. Amb la implantació d'aquest canal electrònic de venda, els marges de beneficis augmentaran pels comerciants. El gran actiu de les llibreries és la capacitat de recomanar, la confiança, els consells.

Entrevistem a Luna Miguel, periodista i poeta, autora de El Coloquio de las Perras editat a Capitan Swing. Un homenatge a totes les autores hispano parlants que varen ser menyspreades, maltractades o oblidades pel fet de ser dones. Luna Miguel recupera el títol d'un petit conte de la portoriquenya Rosario Ferré que va analitzar aquesta misogínia literària. Una dotzena de dones (11 llatinoamericanes i 1 espanyola), autèntiques amazones del seu temps que cal que siguin llegides, rellegides i reivindicades. Un llibre que neix de la ràbia, de l'entusiasme i d'una sèrie de moments que porten a Luna Miguel a escupir les seves vides i a mantenir una correspondència amb elles. Elena Garro i Aurora Bernárdez varen estar constrenyides al paper de dones de Octavio Paz i Julio Cortázar. Però varen ser molt més, Elena Garro va ser guionista, periodista, dramaturga, escriptora de contes i novel•lista. Premi Sor Juana Inés de la Cruz. Octavio Paz tenia gelos dels seus poemes i la va maltractar prohibint-li que escrivís.

Luna Miguel autora de El Coloquio de las Perras també reivindica la figura de Aurora Bernárdez, escriptora i traductora argentina. Va traduir a l'espanyol Flaubert, Faulkner, Nabokov, Bradbury, Sartre, Simone de Beauvoir, Camus o Italo Calvino. Ella era més coneguda que el seu marit Julio Cortázar. El llibre compta amb una iconografia i dibuixos de Paula Bonet, artista feminista. Alcira Soust Scaffo, és una poeta que no té ni mecanografiada ni publicada la seva obra, una figura que va recuperar Roberto Bolaó, compromesa amb la política, va enviar un poema a Franco en cada aniversari del Bombardeig de Guernika. El Coloquio de las Perras és una mescla de gèneres que conté cartes a les autores que mai podran llegir però on Luna Miguel les reivindica.

El Coloquio de las Perras també parla de Agustina González, escriptora futurista, feminista i catòlica als que els seus assassins varen titllar de tortillera i puta. Va tenir un enterrament sense nom, va ser una llegenda apagada, un cadàver obscur. Gabriela Mistral lesbiana confessa, és la única dona llatinoamericana guardonada amb un Premi Nobel de Literatura. Pita Amor, tancada en un psiquiàtric, va tenir una vida lliure, intensa i irònica. Poeta mexicana va interactuar amb Diego Rivera, Frida Kahlo o Salvador Dalí. Maria Emilia Cornejo va ser una avançada en el seu temps i ja als 70 abordava l'adulteri, la llibertat creativa, sexual i espiritual de la dona casada. Luna Miguel també reivindica a Eunice Odio, les restes de la qual es troben en la tomba d'una persona que mai va conèixer. Marvel Moreno o Alejandra Pizarnik també hi són.

Luna Miguel assegura que l'escriptura de El Coloquio de las Perras ha sigut un procès terapeútic, les ha investigat i ha descobert noves lectures. Un homenatge poètic i d'una tendresa radical, en unes autores que varen viure una soledat no buscada. El trobeu editat a Capitan Swing.

Llibres, píxels i valors
Más opciones