Llibres, píxels i valors   Llibres, Píxels i Valors 13/12/19 1a Beca Joana Biarnés 13/12/2019 27:01

Fa gairebé 3 anys que Adrià Ballester planta dues cadires a l'Arc de Triomf de Barcelona per escoltar qui vulgui parlar. Gestos altruïstes que estan en perill d'extinció. Nascut el 1993 a Barcelona, aquest jove barceloní graduat en ADE i comercial de professió, acudeix cada dissabte i diumenge a aquest emplaçament per oferir converses gratuïtes. Assegut en una cadira davant una altra cadira buida porta un cartell que resa Free Conversations. Tot va començar quan després d'un dia dur a la feina, amb discussió inclosa, va decidir anar a fer un tomb per aclarir la ment. Pel camí va ensopegar amb un senyor gran amb qui va mantenir una xerrada. Es va adonar que durant la conversa no havia pensat ni un moment en el mal dia que havia passat. Se li va encendre la bombeta per portar a terme un nou projecte.

No dona mai consells, es limita a escoltar i ha fet amistat amb alguna de les persones amb qui ha conversat. Algunes històries són inconfesables. Recorda un estiu quan un home li va confessar que havia contractat un sicari a Colòmbia per matar una altra persona. No n'estava penedit. Entre setmana es dedica a vendre cursos d'informàtica i les nits estudia a distància el Grau de Comunicació. Ha tingut problemes amb la Guàrdia Urbana per ocupar l'espai públic però diu que està disposat a partir d'ara a pagar la multa, que recorrerà, perquè està cansat de marxar. Vol internacionalitzar el moviment de conversa, hi ha persones interessades a Liverpool, Lisboa i Hong Kong.

Entrevistem a Silvia Omedes, directora de Photographic Social Vision, per parlar de la guanyadora de la 1a Beca Joana Biarnés per a Joves Fotoperiodistes. Guardó que ha recaigut en la jove fotoperiodista Maria Contreras Coll. També parlarem de la Joana Biarnés més íntima gràcies a l'exposició del Palau Robert que ha realitzat Imma Cortés. Es tracta de posar en valor el llegat de la Joana Biarnés. I per complir la seva voluntat, que la seva trajectòria i la gestió del seu arxiu serveixin a altres fotògrafs. 1a Beca Joana Biarnés per a joves periodistes atorgada a Maria Contreras Coll, escollida pel projecte "Dilo por su nombre. Violencia sexual en España". S'han presentat més de 63 propostes i un jurat d'experts ha hagut d'escollir entre els 3 finalistes Gabo Caruso amb "Infancias desobedientes. La transexualidad infantil en España", César Dezfuli " amb "Passengers" i la pròpia Maria Contreras Coll. Més de la meitat dels participants han estat dones, pel que fa a l'edat dels candidats la majoria és entre 25 i 30 anys. La majoria de temes parlen d'identitat de gènere, la crisi migratòria, les conseqüències del canvi climàtic, la desigualtat social i la especulació immobiliària a banda de l'assetjament i violència sexual.

Silvia Omedes destaca l'alt nivell de professionalitat i el gran potencial de la majoria de treballs presentats no han posat gens fàcil la materialització d'una selecció final. El jurat no només ha valorat el tema, sinó també el potencial de creixement de l'autor. Agus Morales ha dit "un dels grans valors d'aquesta Beca és que inclou l'acompanyament. No es limita al lliurament de diners i la implantació d'un termini de lliurament". La Maria Contreras Coll comptarà amb la tutoria durant 9 mesos de Jessica Murray, directora de l'Al-Linquindoi, una associació cultural que es dedica a la formació de fotògrafs documentalistes en el món. Maria Contreras Coll, nascuda a Barcelona el 1991, fotògrafa documental freelance. Comença amb la fotografia als 14 anys, estudia Belles Art i s'especialitza en imatge. Farà fotografia documental al Pati LLimona i després farà un Postgrau de Fotoperiodisme a la UAB. Parlarà per les crisis dels refugiats a Europa i viatja a zones com Grècia, França, Alemanya o Marroc.

Un testimoni fotogràfic íntim seguint durant els darrers 4 anys a la Joana Biarnés. Un viatge i també còmplice de com la Joana va viure i gaudir de la seva redescoberta professional. Imma Cortés n'és la comissària amb un viatge d'investigació a l'Arxiu Analògic de Biarnés. Immersió personal en la vida d'una dona única. En blanc i negre i també amb notes de color. Recorregut cronològic que comença amb la descoberta de l'arxiu meticulosament ordenats i també escenaris amb la filmació del documental Una entre Tots, el llibre Disparant amb el cor, la Medalla d'Or de Terrassa i exposicions diverses. L'exposició Viatge a un Arxiu, es podrà veure a Les Cotxeres del Palau Robert a la Sala 4 fins el 29 de desembre.

Llibres, píxels i valors
Más opciones