Llibres, píxels i valors   Llibres, Píxels i Valors 03/01/20 Simona Levi #FakeYou 03/01/2020 29:11

El Nou Decret Llei en Matèria de Seguretat en l'àmbit digital suposa un moviment propagandístic. Un decret llei és per a casos de necessitat extraordinària i urgent. Ho diu Carlos Sánchez Almeida, un veterà activista digital a llocs com la Plataforma de defensa de la Libertad de Información. És advocat especialitzat en ciberdrets i assegura estar cansat perquè intervenir les infraestructures de les xarxes de telecomunicació ja es podia fer si el govern hagués volgut. Un Secretari d'Estat no pot acordar el tancament de pàgines web sense cometre un delicte i avança que el primer que ho faci s'endurà una querella del seu despatx.

Un decret llei que s'ha d'interpretar en el marc de la lluita de egos electoral. Gesticula Pedro Sánchez i el Conseller Puigneró parlant d'estat de setge digital. I encara més quan és el conseller que ha estat el responsable del CESICAT, amb el seguiment i monitorització d'activistes del 15M. Amb Tsunami Democràtic el govern farà molta gesticulació però qui està fent la feina és Manuel García Castellón des de l'Audiència Nacional que sí que ha acordat el tancament de la web i el segrest de l'aplicació amb la imputació de terrorisme, totalment excessiva.

Entrevistem a Simona Levi, impulsora de la plataforma d'activisme digital Xnet i del moviment 15MpaRato. És la promotora del projecte #FakeYou. Fake News i Desinformació on exposen com governs, partits polítics, mass media, corporacins, grans fortunes són monopolis de la manipulació informativa i les retallades de la llibertat d'expressió. #FakeYou ja va per la 2a edició i és una arma contra les noves formes de manipulació, mentida i falsificació. La desinformació no comprèn només la informació falsa, sinó també l'elaboració d'informació manipulada que es combina amb fets o pràctiques que van molt més enllà de qualsevol cosa que s'assembli a una notícia, com ara comptes automàtics BOTS, videos manipulats o publicitat encoberta i dirigida.

Simona Levi ens explica que tot processament de informació que serveix per a sostenir les pròpies creences ens dona plaer, amb independeència de la seva versemblança. És el que s'anomena Biaix de la Informació. Tenint en compte que els partits polítics es financen en gran mesura amb diners públics, seria interessant conèixer quina part d'aquests diners es dedica a manipular els ciutadans, per posar sota la lupa certs comportaments habituals i recurrents que juguen un paper clau en la intoxicació del debat públic.

#FakeYou també exposa les polítiques públiques i legislacions. La solució contra la desinformació, més democràcia. La única esperança és Internet, si la fem servir bé i no deixem que es transformi en una televisió en mans de grans empreses. Simona Levi especifica que per lluitar contra les fake news es requereix menys tecnoòbia i criminalització de les llibertats, més rendició de comptes i verificació, i menys impunitat, paternalisme desinformat i monopoli dels mitjans i dels recursos informatius.

Llibres, píxels i valors
Más opciones