Llibres, píxels i valors   César Bona: Escapisme. Verneda Style 13/03/2020 25:46

On hi hagi nens hi hauria d'haver llibres per totes bandes. Ho diu César Bona, qui va ser candidat al Nobel del Professorat. Aposta per estimular la curiositat dels més petits i fomentar el plaer de la lectura, no la obligació. Nascut a Saragossa, ha donat classes a diverses centres, des d'una aula amb 10 nens que no sabien llegir a una escola rural amb sis alumnes, de diferents edats, separats per disputes familiars. Els nens per natura són curiosos i hem d'aprendre a aprofitar aquesta característica. Cal crear espais que facin atractiu el llegir. Ha publicat Derechos y Deberes de la Infancia amb dibuixos de Joan Turu.

Entrevistem a Marc Moreno, editor de Llibres del Delicte i autor de Escapisme, on analitza els desplaçats del món, aquells que no tenen el component de la sort a favor. Al Barri de La Verneda i amb el transfons de les màfies, la droga, els pisos okupats i el racisme cap el que és diferent. El protagonista és l'Aitor que mai ha mostrat aspiracions ni voluntat de tenir ni trobar feina que odïi per comprar merdes que no necessita. El seu amic Charly, és el camell del barri, i Aitor viu una apatia passatgera amb un germà malparit, El Conejo, un paio perillós, una mare absent a la infantesa que ara es troba a l'hospital, no sabem si viva o morta i un pare desaparegut fa 15 anys.

Fofo el camell del barri s'ha ficat tanta merca al cervell que es creu que és negre. De petit, era un prodigi, vivia amb els avis i els seus pares anaven i tornaven de cases ocupades per ionquis en vena. L'amargor crònica, la infelicitat infinita. Un altre personatge és la Sofi, l'antiga nòvia de l'Aitor amb qui va flirtejar uns mesos durant l'adolescència fins que va quedar prenyada de la seva filla Alba. La mare de la Sofi ha provocat que s'encabronin en pensaments tòxics en bucle.

L'Aitor s'empesca un projecte esbojarrat per sortir de la pobresa i de la seva situació familiar. Al final hi haurà justícia divina. La venjança retorna amb interessos els greugues rebuts, acumulats durant anys de silenci, difícils de gestionar. Sense moralitat, sense remordiments, multiplicar el dolor rebut per un milió i enviar-lo de tornada.

Marc Moreno aconsegueix a Escapisme mostrar l'humor negre de la vida o la lluita impossible per fugir del que ets.

Llibres, píxels i valors
Más opciones