Econòmix   'L'impacte de la Covid-19 sobre el comerç internacional' 22/06/2020 23:36

Avui a l'Econòmix, tot practicant el teletreball, hem tractat l'impacte de la Covid-19 sobre el comerç internacional. Un dels destacats que podem llegir a la plana web de l'Organització Mundial del Comerç divulga un missatge impactant: "la pandèmia de la Covid-19 representa una pertorbació sense precedents de l'economia i el comerç mundials, ja que provoca la contracció de la producció i el consum a tot el món".

L'entrevistat ha estat Joan Tugores, catedràtic de la Universitat de Barcelona, especialitzat en economia internacional, i Economista de Mèrit del Col·legi d'Economistes de Catalunya.

El professor Tugores ha ratificat el missatge de l'Organització Mundial del Comerç que considera la pandèmia de la Covid-19 una pertorbació sense precedents de l'economia i el comerç mundials, tot fent una comparativa amb la gran crisi que va tenir lloc del 1929 al 1933.

En aquest punt, ha destacat el model de resposta social i disciplina de Corea del Sud davant la pandèmia, en contraposició a l'estil jeràrquic xinès.

A continuació, Tugores ha mencionat que els proveïments i les cadenes subministrament a nivell global s'estant normalitzant, després que durant l'etapa més forta de la Covid-19 diverses empreses de casa nostra van patir mancances amb alguns proveïments. Ha afegit que les companyies amb exposició internacional han de tenir un pla de contingència amb l'objectiu de contrarrestar el trencament de les cadenes de subministrament mundial, pla B que pot passar per la relocalització parcial.

Pel que fa als costos de produir a la Xina, ha comentat que segueixen sent competitius, però que també s'han de tenir en compte d'altres països d'Àsia Pacífic per realitzar les produccions.

Finalment, ha confirmat que els mercats més tocats en l'actualitat davant la pandèmia són el Llatinoamèrica, en països com Brasil, i Àsia, amb el fort rebrot a l'Índia i que la recepta pels empresaris que comercien internacionalment és "diversificar, diversificar i diversificar". I ha afegit que el proteccionisme és una història que ha donat moltes voltes, però que el multilateralisme sembla que s'imposarà, almenys a Europa.

Econòmix
Más opciones