Econòmix   Aprenentatges de les crisis econòmiques històriques 06/07/2020 25:30

Avui a l'Econòmix, en directe i teletreballant amb el suport del Control Central de RNE4, hem repassat els aprenentatges adquirits de grans crisis econòmiques de la història per acabar parlant del que aprendrem de la contingència de la Covid-19, tot seguint el darrer llibre d'Oriol Amat; L'ampolla mig plena.

L'entrevistat Oriol Amat és degà de la UPF Barcelona School of Management, catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra i vicedegà del Col·legi d'Economistes de Catalunya.

Per començar, Oriol Amat ha subratllat que l'aprenentatge ha de venir dels que ho han fet millor i ha destacat els principals aprenentatges de les crisis de les tulipes holandeses del S. XVII, el crack de 1929 i de la contingència financera del 2008. L'excés de cobdícia del ser humà, l'alta especulació i la manca d'intermediació dels mercats financers van ser els protagonistes d'aquestes crisis.

Pel que fa a la crisi de la Covid-19, que està generant unes previsions molt delicades per l'economia espanyola, com per exemple les darreres estimacions de l'FMI que contemplen una caiguda del PIB del 12,8% per aquest 2020; Amat ha subratllat la rellevància que els Governs rescatin les empreses amb diverses fórmules com les condonacions d'impostos i redueixin l'enorme paperassa.

Segons Oriol Amat l'any 2021 serà de recuperació econòmica i ha fet ús de la dita del professor José Luis Sampedro "Hi ha dos tipus d'economistes, els que treballen per fer més rics els rics i els que treballen per fer menys pobres els pobres" per mencionar que la crisi de la Covid-19 pot servir per reflexionar sobre la disminució de la desigualtat en la distribució de la riquesa al món i per tenir més cura del planeta.

Econòmix
Más opciones