L'Informatiu: L'Informatiu - 25/11/2013 | RTVE Play
L'Informatiu  L'Informatiu - 25/11/2013

25/11/2013 00:28:17
L'Informatiu - 25/11/2013 L'Informatiu - 25/11/2013
L'Informatiu - 25/11/2013 00:28:17 25/11/2013
Sinopsis
  • Artur Mas commemora a l'Índia el primer aniversari de les últimes eleccions, en les què CiU va guanyar perdent 12 diputats i arribant després a un acord d'estabilitat amb ERC. Avui, amb el compromís de tancar data i pregunta de la consulta el mes vinent, ha demanat a tots el partits que no tensin la corda per evitar que es trenqui. Sobre l'economia, amb uns pressupostos prorrogats i uns altres pendents d'aprovació amb nous impostos, creu que s'ha fet la feina i diu que és l'economia més oberta del sud d'Europa./ Tots els partits catalans han valorat aquest primer aniversari. La majoria el qualifica d'any perdut. Esquerra està satisfeta amb la feina feta i Convergència admet que assumeix el desgast de la situació./ Aquest ha estat també un any amb problemes de liquiditat a la Generalitat... De fet, el govern català ha hagut d'acudir al Fons de liquiditat autonòmic Ara, una de les noves vies d'ingressos previstes per l'executiu de Mas i que hores d'ara està paralitzat, l'impost als dipòsits bancaris, podria desencallar-se.
  • El PP ha reunit a Madrid als màxims dirigents del partit. Davant del Comitè Executiu, Mariano Rajoy ha fet balanç dels dos anys de legislatura. Segons ha explicat María Dolores de Cospedal, el president espanyol ha dit que s'estan consolidant les bases de la recuperació econòmica, ha insistit en què no és el moment d'obrir una reforma constitucional i ha mostrat la seva voluntat de trobar solucions al conflicte amb Catalunya.
  • Segons el futur president del Cercle d'Economia, Anton Costas, es un error que el govern central no hagi donat encara una resposta al malestar expressat des de Cataluny. El catedràtic de Política Econòmica de la Universitat de Barcelona, Antón Costas, aposta per un contracte social a Espanya que permeti sortir de la crisi, una profunda reforma fiscal i una millora del sistema de finançament autonòmic. Ho ha dit en la presentació de la seva única candidatura al Cercle en substitució del fins ara president Josep Piqué.
  • És la concentració que s'ha fet a la Plaça Sant Jaume de Barcelona en motiu del Dia internacional per l'eradicació de la violència contra les dones. És un problema que a Catalunya ha deixat aquest any 3 dones mortes, enfront de les 12 de l'any passat.Un tema que ara preocupa molt és com prevenir actituds de control en els més joves./ De fet, des de principis d'any, els mossos han detingut 20 menors d'edat per violència de gènere. S'esta fent seguiment a prop de 17mil 500 dones pel risc que puguin ser víctimes de les seves parelles o exparelles i aquest any s'han presentat més de 9 mil denúncies. Són menys que en anys anteriors sobretot, segons els experts, per la falta de recursos econòmics.
  • L'Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa la Targeta Barcelona Solidària, una targeta moneder per fer efectius els ajuts econòmics per alimentació a les persones que els necessiten. A més, els arriben més ràpid. Gremis de Comerç, associacions de mercats i establiments comercials s'han adherit a aquesta targeta i i ofereixen descomptes d'un mínim del 3 per cent dels seus productes. Des del mes d'agost un miler de persones l'han utilitzada a manera de prova pilot
  • A Barcelona hi ha 6 mil cotxes per quilòmetre quadrat... És la ciutat amb densitat de trànsit d'Espanya... I això té conseqüències sobre la salut, sobretot per les persones amb problemes respiratoris... Ara, una aplicació de mòbil permet conéixer a temps real, els índex de contaminació a la ciutat.
  • Al desembre es venen els 80% de les joguines de tot l'any.D esprés de caigudes de de vendes dels últims dos anys, aquest nadal els fabricants preveuen aturar la caiguda i mantenir les xifres del 2012. Molts aposten per incrementar les exportacions.
  • Un llum dels que hi ha a Diagonal amb Passeig de Gràcia de Barcelona ha caigut aquest matí a terra sense causar ferits. Ha passat cap a les 10. Un dels dos elements decoratius que penjaven d'una cinta s'ha desprès per motius que es desconeixen. S'ha hagut de tallar el trànsit a la calçada central de la diagonal fins que els operaris han retirat el llum.
  • El Barça només necessita un empat demà en la seva primera visita oficial al camp de l'Ajax per assegurar-se la primera plaça del grup. L'expedició ja és a Amsterdam amb Xavi i quatre jugadors del filial com a principals novetats de la convocatòria./ L'At.de Madrid també jugarà demà, però sense res en joc al camp del Zenit de Sant Petersburg. Amb el primer lloc de grup ja garantit, Simeone ha optat per donar descans a mig equip titular, entre ells Diego Costa i Villa. El Madrid rebrà dimecres al Galatasaray, sense Cristiano Ronaldo. El portuguès té una petita lesió a la part posterior de la cuixa esquerra. Ho han confirmat les proves que ha passat aquest matí. En sortir de la clinica, el jugador assegurava trobar-se bé, però descansarà davant dels turcs./Victòria de l'Espanyol a Vallecas: el triplet de Sergio Garcia va ser decisiu en el triomf que allunya els blanc-i-blaus de la zona de perill. L'altre bona notícia va ser el retorn de Víctor Alvarez, mig any després de ser operat al cor./I a segona divisió, el Sabadell segueix en zona de descens després de perdre per 3 a 0 al camp de l'Hércules./I en bàsquet, jornada dolenta pels tres equips catalans de l'ACB. La Bruixa d'Or Manresa va perdre a casa amb el Laboral Kutxa, el FIATC Joventut va caure a Saragossa i el Barça, a Santiago de Compostel.la amb l'Obradoiro
  • El català es troba en el seu millor moment i es referma com una llengua amb futur. Aquesta és una de les conclusions de l'informe de política lingüística del 2012, que confirma que l'ús i coneixement del català creix en gairebé tots els àmbits. En la seva presentació, el conseller de cultura ha assegurat que aquest increment s'està fent sense disminuir el coneixement del castellà. Segons l'informe, el 97% de la gent que viu a Catalunya l'entén i el 84% el sap parlar.
  • El Palau Antiguitats de Barcelona dedica una exposició al pintor Joaquin Torres- García, autor dels frescos del Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat. És una selecció de les obres que va fer l'artista durant els anys que va viure i va treballar a Catalunya, amb una clara influència noucentista./Un altre artista imprescindible per entendre l'evolució de l'art català, Jaume Plensa, és el nou Premi Velázquez, un guardó que atorga el Ministeri d'Educació, cultura i esports....El jurat destaca la coherència de l'artista català, que ha aconseguit renovar el llenguatge escultòric, integrant-hi poesia i propostes de gran intensitat estètica.
  • Ficha técnica
    Géneros
    Información y actualidad
    Idiomas
    Catalán