Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

El juicio por el expolio del Palau de la Música que empezó el pasado 1 de marzo entra este miércoles en una fase decisiva, con el esperado interrogatorio a los exresponsables de la entidad Jordi Montull y su hija Gemma, quienes ultimaban un acuerdo con la Fiscalía para reducir sus penas a cambio de delatar a CDC.

Las negociaciones entre el ministerio público y los Montull para lograr una rebaja de la condena -que en el caso de Gemma la podría reducir de 26 a tres años de prisión, uno de ellos eludible con multa- planearon esta semana sobre las dos primeras sesiones del juicio, dedicadas al trámite de cuestiones previas.

En la Audiencia de Barcelona ha comenzado el juicio por el saqueo del Palau de la Música, ocho años después de que estallara el escándalo. Entre los principales acusados, Fèlix Millet y su mano derecha, Jordi Montull, quién ha ofrecido un pacto al fiscal. Reconocería el pago de comisiones ilegales a Convergència a cambio de rebajar la pena de su hija, también implicada.

Enregistrament de la retransmissió del concert en homenatge al mestre Pau Casals el 29 de desembre del 1976. L'Orfeó Català i l'Orquestra Ciutat de Barcelona interpreten "El Pessebre", de Casals, amb la direcció d'Antoni Ros Marbà i amb els solistes Carmen Bustamante, Jaume Baró, Enric Serra Joan Pons i Montserrat Aparici.

La retransmissió del concert - al Palaiu de la Música Catalana, seu de l'Orfeó- comença amb els músics afinant els instruments, La primera part, imatges de la sala i el públic tornant als seus llocs per escoltar la segona part.

A cura de la realització, José Luis Mendizabal i de la producció, Jorge Marín. Imatges en blanc i negre i retolació en castellà. Falten els minuts finals: aquest enregistrament és d'un gran valor ja que durant els anys 70 sovint no es guardaven enregistrades totes les retransmissions.

En ocasió del centenari del Palau de la Música Catalana TVE Catalunya produeix i realitza aquest documental sobre la història de l'edifici, la institució i actuacions de grups i orquestres. Un repàs als cent anys com a seu de l'Orfeó Català. Es va emetre el 23 d'abril del 2008.

Declaracions del president Fèlix Millet Tusell, de la soprano Montserrat Caballé, la cantant alemanya Ute Lemper, el director Zubin Mehta, l'arquietecte Oscar Tusquets Blanca i el ballarí Angel Corella.

Entre d'altres personatges que han passat per l'escenari del Palau, el documental mostra el director de cinema nord-americà Woody Allen tocant el clarinet.

Aquest arxiu conté en primer lloc la versió en català i seguidament la castellana. Cada versió dura 25 minuts

Concert al Palau de la Música, el 1981, 'a capella'. Dirigit per Lluís Millet i Loras, director del cor de 1977 a 1981. Ell mateix explica breuvement cada peça abans de dirigir-la. Vídeo sense caçalera ni crèdits de sortida. Emés el 23 de setembre del 1981. Interpreten:

  • El Cant de la Senyera (Maragall, Millet)
  • Polifonia catalana sdel Cançoner d'Uppsala: Bella de vós som amorós
  • Breu del primer to de la Missa del monjo de Montserrat Joan CererolsEt incarnatus est
  • Dos motets de Tomas Luis de Victoria. "Oh, magnum misterium" i "Ave Maria"
  • El rossinyol, popular catalana
  • El noi de la mare
  • La calma de la mar
  • Les fulles seques, sardana d'Enric Morera, text d'Àngel Guimerà