Enlaces accesibilidad
Europa

La pandèmia monopolitza el Fòrum de la Unió pel Mediterrani

  • La falta de vacunació a l''Africa i la variant Òmicron han monopolitzat la trobada
  • El Marroc i Algèria no han assistit per conflictes diplomàtics
  • L’ocupació als països del sud i est del mediterrani havia de ser el principal tema a tractar

Per
Entrevista a Senén Florensa al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4

Barcelona acull la sisena edició del Fòrum de la Unió per la Mediterrània. La inauguració de la reunió, que compta amb la presència dels 42 ministres d’exteriors dels estats membres de la Unió pel Mediterrani, ha quedat eclipsada per l’estat actual de la pandèmia i sobretot la necessitat de facilitar la vacunació i l'aparició de la variant Òmicron. D'aquesta manera, han passat a segon terme temes com la poca ocupació dels països del sud i l'est d'Europa.

Barcelona celebra el 6è Fòrum de la Unió pel Mediterrani | Àlex Cabrera

La pandèmia ha monopolitzat la cimera

L'increment de nou de la covid-19 i la nova variant òmicron posen en alerta els països mediterranis, i per això comencen a teixir noves estratègies. Entre elles, facilitar la vacunació als països menys desenvolupats, com al Magreb o a l'Àsia més occidental.

El ministre d'exteriors, José Manuel Albares, ha anunciat que Espanya donarà més vacunes per evitar més riscos en la recuperació després de la pandèmia. Albares també ha garantit que repatriaran tots els espanyols que hagin quedat atrapats a l'estranger per culpa del tancament dels vols internacionals.

Temes a tractar durant la reunió

L’ocupació és un altre dels aspectes que centra els debats del fòrum que genera més preocupació a banda i banda del Mediterrani. L’impacte de la pandèmia ha provocat que a diversos països, sobretot del sud-est del Mediterrani, tinguin un gran nombre de població activa a l’atur. El president executiu de l’Institut europeu de la Mediterrània, Sensen Florensa, entrevistat al Cafè d’Idees de La 2 i Ràdio 4, ha afirmat que la nova Política de veïnatge de la Unió Europea és un dels grans projectes per intentar revertir aquesta situació.

A banda de l’ocupació al sud-est del Mediterrani i la inestabilitat política que pateixen alguns d’aquests països, també es tractaran temes que ja estan a l’agenda política de molts dels països participants com el desenvolupament sostenible, la transició energètica i la igualtat de gènere. No obstant això, Florensa ha remarcat que el gran tema destacat de l’edició d’enguany del Fòrum Regional d’enguany és crear ocupació.

Algèria i Marroc com a absències destacades

La reunió comptarà amb la presència de la majoria dels països del Mediterrani. Florensa ha assegurat la presència al fòrum dels 27 països de la Unió Europea i 15 països del voltant de la mediterrània. No obstant això, hi ha absències que criden l’atenció com les dels ministres d’afers exteriors del Marroc o d’Algèria. Florensa ha lamentat la seva absència i ho considera com a una “ocasió perduda”, especialment pel Marroc.

Tots dos països han donat com a raó de la seva absència la cimera entre la Unió africana i la Xina. No obstant això, Florensa ha reconegut l'existència de punts conflictius entre Algèria i creu que aquesta manca de contactes a escala diplomàtica que són perjudicials.

La importància dels “passadissos”

Després del fòrum de la Mediterrània tindrà lloc la Reunió Ministerial de Veinatge, on participaran els 27 Estats membres de la UE més nou països del Sud de la Mediterrània. És el primer cop que es produirà aquesta reunió de forma presencial des de l’inici de la pandèmia. Florensa ha destacat la importància dels “passadissos” a l’hora de tractar els temes més difícils d’afrontar.