Enlaces accesibilidad
Regulació dels lloguers

La regulació fa baixar un 5,5% els preus de lloguer als municipis regulats a Catalunya

  • Fa un any que la Llei de Contenció i Moderació del Preu del Lloguer està vigent a 61 municipis de Catalunya
  • A Barcelona el preu ha caigut un 7%, amb un preu mitjà de 904 euros, a Catalunya un 2,7%, amb 713 euros de mitjana

El factor diferencial que fa baixar els preus no és la COVID o el descens del turisme, sinó la regulació de preus[if !supportLineBreakNewLine]

  • [endif]

Per
La regulació fa baixar un 5,5% els preus de lloguer

L'Agència de l'Habitatge de Catalunya ha fet públiques dades del mercat de lloguer del segon trimestre de 2021 coincidint amb el primer aniversari de la regulació. Les dades mostren que els preus baixen per tercer trimestre consecutiu. En comparació amb l'últim trimestre previ a la regulació, els preus de lloguer ja han baixat una mitjana del 5,5% als municipis regulats Catalunya. Als no regulats, la baixada és del 2,7%. En comparació amb l'any anterior, el preu del lloguer als municipis regulats ha baixat un 3%, mentre s'ha mantingut (-0,2%) als municipis no regulats.

Més estalvi per les llars

Les llars llogateres que han signat contractes durant la regulació en municipis regulats, paguen una mitjana de 44€ mensuals menys, 528€ menys anuals. Al municipi de Barcelona, l'estalvi és de 912€ l'any, 76€ mensuals.

La regulació no desincentiva nous contractes

Tot i venir d'un trimestre rècord en nombre de contractes nous, el nombre de contractes signats baixa lleugerament a tot Catalunya. Molt més als municipis no regulats (7%) que als regulats (1%).

La diferència és la regulació

Observant les diferències de preus en municipis molt semblants i propers, es pot veure que el factor diferencial que fa baixar els preus no és la COVID o el descens del turisme, sinó la regulació de preus. Amb relació al tercer trimestre de 2020, els preus han baixat un 7% a Blanes (regulat), però s'han mantingut a Lloret de Mar (no regulat). A Pineda de Mar (regulat), el descens és del 5%, però a Calella (no regulat) es limita a l'1%. La diferència també és clara entre Manlleu (regulat, -5%) i Torelló (no regulat, 0%), i és encara més pronunciada entre Olesa de Montserrat (regulat, -7%) i Esparreguera, on han augmentat un 4%.

A Barcelona el preu ha caigut un 7%, amb un preu mitjà de 904 euros

A Barcelona el preu ha caigut un 7%, amb un preu mitjà de 904 euros

L'administració ha de garantir el compliment de la llei i defensar-la

Ara bé, paper de l'administració molt insuficient en la seva obligació de vetllar pel compliment de la llei: només 11 multes en un any (cal recordar que quan el toc de queda no van trigar ni 24 hores en posar més de 100 multes), que fa que la regulació no estigui tenint tots els efectes positius que hauria de tenir: els preus haurien de baixar més del que ho han fet realment. A més a més, davant l'amenaça que sigui tombada pel Tribunal Constitucional, li exigim que defensi la seva continuïtat a la Taula de Diàleg amb el Govern.