Enlaces accesibilidad
Audiència Nacional

La Fiscalia demana 9 anys de presó per a l'expresident Pujol

  • Pujol està acusat d’associació il.licita i blaqueig de capitals
  • Anticorrupció sol.licita entre 14 i 29 anys pels seus fills
  • El jutge arxiva la causa contra Marta Ferusola per demència

Per
Anticorrupció conclou que Pujol va teixir una xarxa de clientelisme quan era president
Anticorrupció conclou que Pujol va teixir una xarxa de clientelisme quan era president

La Fiscalia de l'Audiència Nacional demana 9 anys per a l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol pels delictes d'associació il·lícita i blanqueig de capitals. En l'escrit de qualificació del cas contra la Família Pujol la Fiscalia també demana penes d'entre 8 i 29 anys pels seus set fills i la dona del seu primogènit, Mercè Gironès. El judici previsiblement se celebrarà l'any vinent.

Anticorrupció demana 9 anys de presó per Jordi Pujol | Sergi Bassolas

En el seu escrit Anticorrupció relata detalls importants de la causa contra la família Pujol-Ferrusola. Detalla que des de 1991 la família de l'expresident de la Generalitat hauria estat ocultant a Andorra una ingent quantitat de diners fruit d'afavorir determinats empresaris en concursos públics.

Segons sosté l'acusació pública Jordi Pujol Soley hauria aprofitat la seva posició política quan era president per "teixir una xarxa de clientelisme" amb empresaris afins a Convergència.

39 milions de multa per blanqueig de capitals

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol Soley està acusat d'associació il·lícita i blanqueig de capitals. Per aquest últim delicte, fixa una multa per a tots els imputats que supera els 38,7 milions d'euros als quals cal sumar altres quantitats milionàries en altres divises. A més, també imposa pena de multa per associació il·lícita, de 24 mesos a raó de 200 euros. Són multes que es poden substituir amb més presó en cas d'impagament.

29 anys de presó pel primogènit

La petició més alta és pel primogènti, Jordi Pujol Ferrusola, a qui Anticorrupció acusa d'associació il.licita, blaqueig de capitals, falsedat documental, delictes contra la Hisenda Pública entre les anys 2007 i 2012 i frustració d'execució. Per Gironès, la seva dona, es demanen 17 anys de presó.

Jordi Pujol en su cita para declarar ante el juez durante el año pasado

Jordi Pujol en su cita para declarar ante el juez durante el año pasado. EMILIO NARANJO / EFE

A Josep Pujol Ferrusola, la fiscalia sol·licita 14 anys de presó per associació il·lícita, blanqueig de capitals, falsedat documental i delicte contra la Hisenda Pública en un exercici, el de 2010. A tots dos també demana penes de multa.

Es repartien els beneficis dels concursos públics

Anticorrupció conclou que els pares van acordar que fos el seu primogènit Jordi qui gestionés els fons obtinguts de manera il·lícita i s'ocupés de distribuir-los entre la resta de membres de la família. Així, segons el relat de la Fiscalia el llavors president va aprofitar la seva posició política per a teixir una xarxa de clientelisme conforme a la qual el seu primer fill i determinats empresaris afins al partit que aquest liderava, Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), es repartien els quantiosos beneficis procedents de concursos públics la resolución dels quals depenia de les diferents Administracions catalanes sota el control de CDC.

El patrimoni il·lícitament obtingut va ser ocultat a la Hisenda Pública i aflorat després mitjançant sistemàtiques operacions de blanqueig en les quals van intervenir els membres de la família Pujol de manera coordinada al llarg de molts anys.

Arxivades les actuacions contra Marta Ferrusola

Pel que fa a Pere, Oleguer, Oriol, Mireia i Marta Pujol Ferrusola la fiscalia demana 8 anys de presó per a cadascun per associació il·lícita i blanqueig de capitals. La dona de l'expresident de la Generalitat no serà jutjada per motius de salut.

Marta Ferrusola, esposa del expresidente catalán Jordi Pujol, en el Parlament en una imagen de archivo

Marta Ferrusola, esposa del expresidente catalán Jordi Pujol, en el Parlament en una imagen de archivo. EFE/Andreu Dalmau

El jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz també ha arxivat les actuacions contra Marta Ferrusola, dona de l'expresident Jordi Pujol, per motius de salut. Pedraz atén d'aquesta manera la petició de la defensa, que va demanar l'arxivament de la causa i va aportar documentació mèdica que demostra que pateix demència.