Enlaces accesibilidad

Carles Canut: la passió pels escenaris i el futbol

  • L'actor, director artístic de la Fundació Teatre Romea i nascut a Gerri de la Sal, ha mort als 74 anys víctima d'un càncer
  • A TVE Catalunya va participar sobretot a tertúlies futbolístiques i a TVE en castellà a grans produccions
  • Forjat al teatre independent, va participar a més de set mil funcions i vivia la direcció també apassionadament

Per
Carles Canut, actor i director
Carles Canut, actor i director

Director i actor de teatre, fidel col·laborador de tertúlies futbolístiques, gran aficionat del RCD Espanyol, Carles Canut ens ha deixat als 74 anys. El fet periquito el va forjar al camp, però la vocació pels escenaris la va fer crèixer al teatre independient. Des del 1963 va actuar en més de 7.000 funcions. Aquest mes de setembre ha mort de càncer després de lluitar-hi durant dos anys i exercint com a director artístic del mític, estimat i imprescindible Teatre Romea de Barcelona.

Nascut a Gerri de la Sal, al Pallars Sobirà el 1944, la seva relació amb TVE Catalunya va començar a principi dels anys vuitanta quan va participar com a actor en diverses produccions teatrals, com ara 'Els emigrants' i 'Marina'. Aquesta darrera, obra d'Ignasi Garcia, adaptada per Roger Justafré i amb escenografia de Calixto Bieito, es va estrenar a TVE Catalunya el 1995.

També va protagonitzar sèries com 'Telegaseta de Catalunya' i 'Salsa picant'. En castellà, va col·laborar amb l'exitós programa d'humor 'Ahí te quiero ver', que es produïa des dels estudis de Sant Cugat. Tertulià habitual de 'La barberia' des dels seus inicis el 1991, va participar també en els programes successius: 'Gol nord', 'La porteria', 'La banda' i 'Esports.cat'.

Carles Canut era tan agradable d'escoltar a les diferents tertúlies -sobretot futbolístiques- en que participava, perquè com dèia ell 'cal destriar el gra de la palla'. Vaja, que hem de saber de que parlem abans d'obrir boca. Ens ho va explicar a una entrevista el 2009.

Sovint es diu que algú 'és l'amo' quan en sap molt. Doncs ell va ser l'amo de 'La Barberia', aquella xerrada de futbol, "Programa esportiu monotemàtic" el definiem a Sant Cugat, en que els tertulians eren gairebé sempre els mateixos, polítics de diferents partits. El presentava el periodista Pitu Abril i no podia ser d'altra manera, Canut defensava de totes totes el seu estimat Espanyol.

La Barberia

A Ràdio 4 hi ha parlar en moltes ocasions. En aquest fragment del programa 'Metròpolii a la secció 'La Rebotica' hi va intervenir com a director de la Fundació Romea.

Temps abans, el 2010, la Sonia Urbano el va entrevistar perquè dirigia "Don Juan Tenorio". Faltaven poques hores per a l'estrena al Teatre Romea.

Entrevista a Carles Canut

I ja el 2013, Carles Canut explicava a Ràdio 4, a l'espai Wonderland ,que dirigeix i presenta la periodista Rosa Gil, com havíen estat els 150 anys del Romea: éxits i fracassos, l'éxtasi i l'agonía constant sobre les taules i entre bambalines...

A TVE en castellà, un dels papers que més recordem de Carles Canut és el de l'entranyable Montalvo a la película sobre Vicenç Ferrer, que protagonitzava Imanol Arias.

Igualment, va sortir a alguns capítols de 'Cuéntame'.

Al cel sia, que ens hi ha fet estar en moltes estones amb el seu geni artístic.

Carles Canut va paslar un munt de vegades als micròfons de Ràdio 4

Carles Canut va paslar un munt de vegades als micròfons de Ràdio 4