Enlaces accesibilidad

Les primeres imatges d'un nou projecte i els primers passos d'una Universitat: l'Autonòma de Barcelona

  • TVE Catalunya recupera de l'arxiu històric imatges de l'avantprojecte pel primer campus a Bellaterra i un monogràfic del 1976
  • Josep Laporte i Borja de Riquer participen al reportatge i parlen de la gestió i del professorat universitari
  • Els estudiants dels anys 70 es queixaven del transport i ja demanaven edificis de vivendes a la mateixa Universitat

Per
Arxiu TVE Catalunya - Mirador - La Universitat Autònoma de Barcelona

Ara que la Universitat Autònoma de Barcelona celebra els seus 50 anys de vida, a TVE Catalunya recuperem del nostre arxiu les imatges dels anys en que es projectava i quan començava a donar els primers passos.

Encapçala aquesta informació un monogràfic del programa Mirador de desembre del 1976 amb declaracions del rector doctor Josep Laporte, del professor Borja de Riquer i del estudiants. Tsmné intervé Joan Duran, representant dels PNN i el professor Josep Maria Calsamiglia, que va ser a l'antiga Autònoma, la que va existir durant la II República.

Desconeixem els noms dels estudiants que hi parlen però una de les seves principals preocupacions era el transport i ja demanaven edificis de vivendes a la mateixa Universitat.

La presentació de l'avantprojecte dels primers edificis

Però hem trobat unes imatges encara més antigues: la presentació del projecte arquitectònic guanyador per al futur campus de Bellaterra.

Pertanyen al programa de notícies Panorama de Actualidad que es va emetre el 18 de gener del 1968. Com que llavors es filmava en cine i calia revelar les imatges, és possible que la data no coincideixi amb el dia de la presentació. Les imatges, a més d'en blanc i negre, són mudes.

I són ben definidores de l'època: la presentació de l'avantprojecte per a la construcció dels primers edificis es un acte celebrat al Saló del Tinell de Barcelona amb presència civil i militar. Hi és present l'alcalde, el doctor Laporte i el governador civil. Els guanyadors, els arquitectes Guillermo Giráldez, Pedro López Iñigo i Javier Subías.

A les primeres imatges es veu l'avantprojecte de l’edifici del Rectorat que es va dissenyar inicialment com a Biblioteca General; posteriorment en forma de maqueta, es diferencien els edificis 'B, corresponents a les facultats de Lletres, Economiques, Dret i 'C', de Ciències.