Enlaces accesibilidad

2018, l'Any Maria Aurèlia Capmany

  • Enguany es commemoren els 100 anys del naixement de Maria Aurèlia Capmany
  • Novel·lista, dramaturga, assagista, traductora, activista cultural, antifranquista i feminista

Per
Arxiu TVE Catalunya - Personatges - Maria Aurèlia Capmany

Enguany es commemoren els 100 anys del naixement de Maria Aurèlia Capmany, a Barcelona, ciutat on va morir el 1991. Des de TVE Catalunya i amb material del nostre arxiu, recordem aquesta dona de gran caràcter que va treballar les lletres i la vida social i cultural del país.

Res millor que començar amb les seves pròpies paraules amb l'entrevista que li va fer Montserrat Roig al programa que dirigia i presentava Personatges, i que tantes entrevistes biogràfiques ens ha deixat amb persones destacadíssimes del panorama català de l'actualitat.

Mària Aurèlia Capmany

Mària Aurèlia Capmany

Capmany va ser novel·lista, dramaturga, assagista, traductora, activista cultural i política i socialment va destacar el seu pensament antifranquista i feminista.

Va ser una de les escriptores catalanes més polifacètiques de la seva època: va escriure escriure narrativa, teatre, assaig i altres gèneres literaris. També es va dedicar a la traducció.

Els premis que la van destacar van ser el Joanot Martorell el 1948 amb la novel·la El cel no és transparent i Sant Jordi de 1968 amb Un lloc entre els morts, novel·la que el 1977 es va emetre com a peça de teatre amb realització de Sergi Schaaff al programa Lletres Catalanes.

De la gran implicació de Capmany amb el món del teatre en nasqué la fundació del’Escola d’Art Dramàtic Adrià Gual, que pertanyia al Foment ide les Arts Decoratives de Barcelona. L'Adrià Gual desaparegué el 1975 per motius econòmics.

El seu compromís polític la portà a ser regidora del 1983 al 1987 i responsable de les àrees de Cultura i d’Edicions a l’Ajuntament de Barcelona.
També va ser membre de la Diputació de Barcelona des del 1983 fins a la seva mort. El 1982 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat.
Durant tota la seva vida va defensar les dones i fins i tot és seva la lletra d'una cançó que el 1978 vam poder escoltar al programa de TVE Catalunya Varietats, La dona emancipada.

A continuació, algunes de les obres de teatre que es van produir, realitzar i emetre des de TVE Catalunya escrites per Maria Aurèlia Capmany:

Televisión

anterior siguiente