Anterior Cuando la red no es social Siguiente Topacio Fresh e Ibán, primeros expulsados de 'Bailando con las estrellas' Arriba Ir arriba
Fills del 92

TVE Catalunya estrena 'Fills del 92' per commemorar els 25 anys dels Jocs Olímpics de Barcelona

  • Tres joves nascudes el 1992, descobreixen els canvis de la ciutat

  • El documental analitza els canvis urbanístics i socials de Barcelona

|

 El perfil de la ciutat és protagonista del documental El perfil de la ciutat és protagonista del documental

'Fills del 92' vol commemorar el 25 aniversari de la celebració dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992, a través de la mirada de tres joves que van néixer aquell any i que descobriran com les Olimpíades van canviar la imatge de la seva ciutat.

Durant una hora el documental repassa les transformacions urbanístiques i socials i recollirà el testimoni d'alguns dels artífex dels canvis. També va a la recerca de les noves icones de la ciutat com ara la Torre Agbar i recuperarà les antigues, com la Sagrada Família.

 Les maquetes més antigues del somni olímpic Les maquetes més antigues del somni olímpic

És un fet reconegut internacionalment que els Jocs Olímpics de Barcelona 1992 van ser un èxit i un referent pels esdeveniments esportius del futur, possible gràcies a la implicació activa de totes les administracions: el Govern d'Espanya, la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona. Però i la ciutat? En què se’n va beneficiar i en què en va sortir perjudicada?

Entrevista amb Saida Palou Entrevista amb Saida Palou

'Fills del 92' fa una anàlisi en profunditat de les transformacions urbanístiques i socials que va experimentar la ciutat des que Joan Antoni Samaranch, el president del Comitè Olímpic Internacional, va pronunciar les paraules màgiques: “À la ville de Barcelona”.

“Obrir la ciutat al mar” o “posar Barcelona al mapa” eren frases que van sonar molt en aquells moments que han passat a la història de la ciutat. Avui la Barcelona gaudeix de quatre quilòmetres de platges i té un prestigi internacional consolidat, que es concreta en la quantitat de visitants que cada any arriben.

Les filles del 92 es qüestionen sobre la pràctica massiva d’esport, l’evolució del centre, Ciutat Vella, o pel naixement del no res d’un barri com la Vila Olímpica.

 Rodatge amb Alessandro Scarnato Rodatge amb Alessandro Scarnato

El documental pregunta a alguns dels artífexs d’aquesta transformació que ja es va iniciar als anys 80, amb l’objectiu de guanyar la candidatura. Enric Truñó, Josep Acebillo o Jordi Borja aporten el seu relat del moment, tot revelant algunes de les incerteses i alguns dels aspectes menys coneguts del procés de renovació de la ciutat.

 Una de les filles del 92 en ple rodatge Una de les filles del 92 en ple rodatge

També intervenen acadèmics que han estudiat l’evolució de la ciutat des de diferents perspectives, com ara la geògrafa Antònia Casellas o l’arquitecte Alessandro Scarnato. I finalment es recull també el testimoni de l’alcaldessa Ada Colau, que gestiona enguany el llegat del 92. Creativitat, urbanisme de proximitat, arquitectura, turisme o especulació immobiliària són conceptes que esmenten els participants en el documental.

'Fills del 92' va a la recerca de les noves icones de la ciutat com ara la Torre Agbar; les contraposa a les olímpiques com l’Estadi Olímpic, i recupera les antigues, com la Sagrada Família, composant un collage que es resumeix en el perfil de la ciutat immortalitzat en ferro i que s’erigeix en el leitmotiv del documental.

 Set de rodatge de Fills del 92 Set de rodatge de "Fills del 92"

'Fills del 92' és un documental de: Elisabeth Anglarill i Manel Arranz

Producció: Amelia Tabernero i Meritxell Ballester

Producció executiva: Sònia Sancho

Edició i postproducció: Enric Ferrés