Enlaces accesibilidad

100 anys de la mort d'Enric Prat de la Riba, advocat, periodista i polític

Per
Arxiu TVE Catalunya - Clar i català - Enric Prat de la Riba

Enguany se celebren 100 anys de la mort d'Enric Prat de la Riba, centenari que es converteix en record i commemoració de la seva obra i el que en perviu.

A TVE Catalunya el 1981 es va estrenar la biografia dramatitzada d'Enric Prat de la Riba en complir-se els 75 anys de la seva conferència El fet de la Nacionalitat catalana que després s'edità en llibre com La Nacionalitat Catalana. És la seva obra més emblemàtica.

L'enregistrament que us presentem -damunt aquestes línies- inclou un 'pròleg' de Lluís Quinquer, un dels periodistes que va escriure el text d'aquest biografia. Quinquer ho va enregistrar el 1992 per justificar-ne la reemissió en el moment de en que s'esdevenia un altre 75 aniversari, el de la mort de Prat de la Riba.

En aquest documental interpreta Prat de la Riba l'actor Pau Garsaball.

Enric Prat de la Riba i Sarrà va ser una figura cabdal de la política catalana. Nascut a Castellterçol el 1870, va ser president de la Diputació de Barcelona de 1907 a 1914. El primer any al càrrec fa fundar l'Institut d'Estudis Catalans a proposta sorgida del I Congrés Internacional de la Llengua Catalana. També va fundar l'Escola d'Administració de Catalunya, que no oblida fer memòria de qui l'impulsà, com a eina imprescindible per a "construir un nou país", com Prat de la Riba desitjava que fos Catalunya.

A més, impulsà la creació de la Mancomunitat de Catalunya i en va ser el primer president, del 6 d'abril del 1914 fins a la seva mort.

L'estrena d'aquest programa de la sèrie de televisió Clar i català es va fer el dia 11 d'octubre del 1981 a la segona cadena. Dirigit i realitzat per Luis López Doy, amb guió de Robert Saladrigas i Lluís Quinquer.