Enlaces accesibilidad

La presó que va deixar de ser model de seguida i ha tancat al cap de 113 anys

  • Ideada com moderna i amb cel·les individuals, la realitat de la ciutat de Barcelona la va omplir fins a massificar-la
  • En aquest 113 anys d'història s'hi han viscut tota mena de situacions, fins i tot una fuga massiva
  • Entre les seves parets hi han estat dos presidents de la Generalitat i molts d'altres presos polícs
  • El darrer executat dins els mur de la Presó Model va ser l'anarquista Salvador Puig Antic, el 1974

Per
Tanca la Presó Model de Barcelona

Avui ha tancat. Després d'anys de reivindicació d'una part dels veïns i després d'acollir involuntàriament entre les seves parets milers de presos. Una presó al bell mig de la ciutat, en ple Eixample, que obre ara les portes per als historiadors, els ciutadans i tothom qui vulgui saber com és per dins.

Entre d'altres records, la Model és molt present pels presos polítics. Alguns de tant rellevants con el president de la Generalitat Lluís Companys i el que ho seria en el futur Jordi Pujol.

També el cas de l'anarquista Salvador Puig Antich ha fet conèixer més la Presó Model de Barcelona gràcies al cinema. Ell va ser el darrer a morir-hi executat a finals el franquisme.

A mitjans del anys 80 va ser quan es va denunciar, sobretot per part dels presos i familiars, la pèssima situació interna que s'hi vivia: les cel·les construïdes per a una persona eren ben plenes. Els funcionaris presumptament eren corruptes, l'atenció medica era nul·la o escassa: la droga era dins les parets encara més present que al carrer. Els presos toxicòmans hi morien i es traficava amb substàncies, armes i fins i tot règims de presó oberta...

Però el verdader record de la Presó Model de Barcelona només el tenen els que per desgràcia hi han estat tancats. I les ganes de sortir-ne fins i tot va propiciar una aventura de pel·lícula. El programa Giravolt en va informar quan es va celebrar el judici per la fuga d'una quarantena de presos i vam poder parlar amb alguns dels que van participar a la fugida.