Enlaces accesibilidad

Mor Montal, el president que va dur Cruyff al Barça

  • L’expresident del Futbol Club Barcelona Agustí Montal ha mort aquest mes de març als 82 anys
  • Va portar Johan Cruyff i va recuperar els símbols i la llengua catalana en el dia a dia del club
  • El recordem en imatges de l'Arxiu històric de TVE Catalunya

Per
Arxiu TVE Catalunya - Mirador - El Barça, més que un club

L’expresident del Barça Agustí Montal ha mort als 82 any. Montal va ocupar la presidència entre els anys 1969 i 1977, quan va ser succeït interinament per Raimon Carrasco. Sota la presidència de Montal, el Futbol Club Barcelona va recuperar els símbols del club i la llengua catalana al butlletí del club, al carnet de soci i a la megafonia, entre d’altres, i va fitxar el jugador holandès i posteriorment entrenador, Johan Cruyff, de qui precisament aquest divendres es commemora el primer aniversari de la seva mort. El club blaugrana ha transmès el seu “més sentit condol” a la família de l’expresident i ha dit que comparteix 'aquests moments de dolor amb socis i aficionats del Barça'.

Montal va accedir a la presidència després d’exercir com a vicepresident a la directiva del seu predecessor, Narcís de Carreras, i era considerat el representant 'de les grans famílies del barcelonisme'. Es va imposar a les eleccions per només 14 vots a Pere Baret, que apostava per un trencament absolut amb el passat. Agustí Montal va ser president del club en la darrera etapa del franquisme i es va mostrar en contra del “centralisme futbolístic” de la Federació Espanyola i de la Delegación de Deportes.

Al programa que encapçala aquestes ratlles, un monogràfic del 1977 del programa de TVE Catalunya 'Mirador', Montal hi explica la seva visió del Futbol Club Barcelona.

L’expresident va poder fitxar l’holandès Johan Cruyff després d’aconseguir canviar el criteri federatiu en la contractació de jugadors estrangers. Amb Cruyff al club, el Barça es va proclamar camió de la lliga 1973/1974, circumstància que va ser pràcticament decisiva perquè Montal fos reelegit el 18 de desembre del 1973 superant amb molta claredat el seu únic rival, Lluís Casacuberta.

Precisament la sèrie 'Història del Futbol Club Barcelona' de TVE Catalunya hi trobareu aquells fets que va esdevenir decisius pel club

Sota el mandat de Montal es van impulsar les seccions i es va inaugurar el Palau Blaugrana i el Palau de Gel l’any 1971. Finalment, a finals del 1977 va dimitir i va entregar la presidència a Raimon Carrasco, que va assumir el càrrec de manera provisional fins a la celebració d'eleccions al maig del 1978, on es va imposar Josep Lluís Núñez.

A continuació, un 'Catalunya Avui', espai informatiu de TVE Catalunya. En aquesta edició del 12 de febrer de 2003 hi trobareu una àmplia entrevista a l'expresident Agustí Montal al seu despatx, a Barcelona.