Enlaces accesibilidad

El Teatre Grec fa 40 anys

Per
Arxiu TVE Catalunya - Mirador - Teatre Grec: per un teatre al servei del públic

Les imatges que encapçalen aquest text són l'inici del món teatral tal i com és actualment a casa nostra: és la iniciativa de l'Assemblea d'actors i directors catalans que van decidir revifar, repensar i posar en marxa teatre popular per a la ciutat de Barcelona. L'espai, a la muntanya de Montjuïc, era ben adient.

Tal com explicava la premsa de l'època, la professió patia constantment o l'atur o els minsos contractes temporals. Les autoritatds poc se'n cuidaven de la cultura i els teatres tancaven. Farts d'aquesta situació, des dels actors i directors fins a l'últim tècnic, es van unir per acabar amb el monopoli "teatral" del govern espanyol. Inclós també el que sortia per televisió: TVE era la única que existia.

Els professionals de Miramar eren pioners en cada pas que donaven en el mitjà. Arribats alguns del món del teatre i d'altres de les arts escèniques i conscients del valor de la seva nova feina, van posar fil a l'agulla i en van sortir un bon nombre de produccions. En podeu veure una mostra -perquè les més antigues sovint no es conservaven- al web de Teatre de RTVE.es a Catalunya.

Els espais informatius de Miaramar explicaven tota aquella activitat, com de cop i volta des de damunt de l'escenari es deia "prou" i es bastia una sortida professional pel propi interés i el dels espectadors.

Per aquesta raó, el programa que teniu a l'encapçalament en què TVE explica el que passa es diu "Teatre Grec/76. Per un teatre al servei del poble". Va ser una etapa d'autogestió en que tots els que participaven de la iniciativa -com hi explica el presentador- cobraven el mateix i compartien les tasques.

Els professionals hi reivindiquen una llei de protecció del teatre per a l'Autonomia de Catalunya, la creació de teatres municipals i la posada en marxa d'un Teatre de Catalunya "autogestionat".

Si més no, enguany es commemora el 40 aniversari d'aquella iniciativa que sortosament es va consolidar.

L'operació Grec'76 va tirar endavant amb 7 milions de pessetes

Calia no adormir-se: l'estiu era a prop i Montjuïc començaria a rebre públic. Amb 5 milions de pessetes del Ministerio de Información y Turismo i un parells més de l'Ajuntament de Barcelona el programa va quedar llest. Algunes de les obres van fer 'bolos' pels pobles amb l'ajut econòmic dels ajuntaments.

I si el propi Teatre Grec ens ha fet viure tant durant aquest 40 anys -recitals, obres de teatre, actes culturals, homenatges..., els jardins són una part que si van nèixer com a adorn en són una part essencial: no tan sols per fer-hi un mos, són punt de trobada, per parlar, per pensar projectes en veu alta. ¿Quantes entrevistes s'hi han fet? Impossible saber-ho.

A continuació, un programa presentat pel mític Mario Beut. Som també al 1976 i Beut entrevista l'actor Josep Torrents i el realitzador Joan Bas sobre el cicle de teatre popular i l'obra Mecano Xou.

Per molts anys,  Teatre Grec!