Enlaces accesibilidad

Emma Cohen, actriu i musa

Per
Arxiu TVE Catalunya - Vostè pregunta - Emma Cohen

L'actriu Emma Cohen (Barcelona, 1946) ha mort aquest dilluns al vespre al seu domicili de Madrid, als 69 anys. Cohen, vídua de Fernando Fernán Gómez, ha mort després de vuit mesos de lluita contra una llarga malaltia.

Durant uns anys va ser "la musa del cinema 'underground' català". El 1965 va intervenir a 'Doctor Zhivago' i va debutar al cinema amb 'Tusset Street', protagonitzada per Sara Montiel.

Combinava teatre i cinema, amb Núria Espert, Joan Manuel Serrat o Gonzalo Suárez. A la família no li agradava que utilitzés el seu nom real al món del teatre, on va debutar, i Emmanuela Beltrán Rahola va optar per un cognom jueu d'un antic familiar.

Als anys 70, a Madrid, Emma Cohen es va deslligar de l'Escola Barcelona dels seus inicis i va optar per un cinema més comercial. Va ser musa de diversos directors de finals del franquisme, de Mariano Ozores al 'western' paròdic 'Las petroleras', amb Claudia Cardinale i Brigitte Bardot (1971).

Ella deia que havia fet "la Transició eròtica", perquè havia aparegut nua a la pantalla en algunes pel·lícules. Però de la filmografia de Cohen es poden subratllar títols com 'Tigres de papel', de Fernando Colomo, i films dirigits per Fernando Fernán Gómez com 'Mambrú se fue a la guerra' (1985), 'El viaje a ninguna parte' (1968), 'El mar y el tiempo' (1989) i 'El abuelo' (1998).

A RTVE, va interpretar la Gallina Caponata a 'Barri Sèsam' (1979-80). També va aparèixer en sèries com 'El comte de Montecristo' i 'Curro Jiménez'.

També era escriptora, no únicament de guions per a cine o teatre, sinó també de llibres, i en va arribar a publicar una desena.

Hem recuperat de l'Arxiu de TVE Catalunya aquest programa de Vosté pregunta on conversa amb els epectadors i el presentador Joaquim Maria Puyal. Cohen va prendre part -als inicis de la seva carrera- en títols en català com Vent de Grop, de Rovira Beleta, rodada el 1969 i on comparteix imatge amb Joan Manuel Serrat.