Enlaces accesibilidad

Ens ha deixat Maria Girona

  • Amb un estil colorista d'Henri Matisse, Maria Girona tenia una pintura d'imatges simples i de formes suaus
  • Girona va fundar el 1967 amb el seu marit i altres intel·lectuals l'Escola de Disseny i Art de Barcelona
  • El 1998 va ser guardonada amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya

Per
Arxiu TVE Catalunya - Benvinguts - Entrevista a Maria Girona

La pintora Maria Girona, nascuda a Barcelona el 1923, i vídua del també pintor Albert Ràfols-Casamada ha mort a la capital catalana.

L'artista, filla de l'arquitecte Lluís Girona, es va casar l'any 1952 amb Ràfols-Casamada.

Amb un estil colorista d'Henri Matisse, però de construcció cubista, Maria Girona tenia una pintura d'imatges simples i de formes suaus.

Maria Girona va estudiar sota la tutela del seu oncle el pintor Rafael Benet, encara que sempre la va guiar una vocació autodidacta que la va portar a viure i treballar a Paris amb una beca del Govern francès en els anys 50.

El 1945 va exposar per primera vegada la seva obra al costat del Grup dels Vuit a Barcelona i des de llavors la seva obra s'ha exposat a Paris, l'Havana, Venècia, Buenos Aires o Mèxic DF entre d'altres llocs. En la dècada de 1970 va adoptar la tècnica del 'collage', amb la qual va realitzar una sèrie de treballs compostos amb elements d'ornamentació naïf, evocadors d'ambients i d'èpoques passades.

Girona va fundar el 1967 amb el seu marit i altres intel·lectuals l'Escola de Disseny i Art de Barcelona, ¿¿Eina, en la qual també va impartir classes de dibuix durant diversos anys.

El 1995 il·lustrà l'Antologia Poètica de Juan Ramon Jiménez, el 1997 va guanyar el 'Premi Arts Plàstiques Ciutat de Barcelona', ¿¿i el 1998 va ser guardonada amb la Creu de Sant Jordi per la Generalitat.

Des de l'arxiu de TVE Catalunya hem recuperat una entrevista que li va fer la Guillermina Mota a l'any 1985 dins del programa "Benvinguts" també podreu gaudir d'una entrevista dins el programa "Espai" de l'any 1986 parlant sobre les escoles d'art i finalment un reportatge amb motiu de l'exposició "Dins un blau intens" el programa Continuarà a l'any 2010.