Enlaces accesibilidad

Francisco González Ledesma, sobre Barcelona i mil móns

  • L'escriptor i periodista Francisco González Ledesma ha mort a la seva ciutat, Barcelona als 87 anys
  • Utilitzava un munt de sobrenoms per a publicar, diferents segons la temàtica de les seves novel·les
  • Molt conegut al nostre país, també és popular a França, on agrada molt la seva novel·la negra

Per
Continuarà - Francisco González Ledesma ens parla del seu llibre "Historia de mis calles"

El periodista i escriptor Francisco González Ledesma, nascut a Barcelona el març del 1927, va crear un munt de guions per a còmics i també novel·les. Es va especialitzar en genère negre i en va ser un dels impulsors, juntament amb el també desaparegut Manolo Vázquez Montalbán.

Dir que ha mort González Ledesma és com dir que ha desaparegut Enrique Moriel, el seu pseudònim quan escribia de policies i lladres, assassins, pistoles, trets... I com dir que també hem perdut Silver Kane. Els sona? Més pistoles, o potser rifles, Winchester, estrelles de plata... Era el nom que fèia servir per les nolvel·les de l'Oest americà: en va fer més de mil!

Com a Taylor Nummy i Silvia Valdemar deixava anar d'altres històries, i si eren romàntiques l'alter ego era Fernando Robles. O Rosa Alcazar.

Escriure, escriure, escriure...

Va fer Dret, però de seguida es va passar al periodisme. I de la vida quan cal sortir endavant com sigui i si és possible fent el que més t'agrada, Ledesma ens en parlà a "Historia de mis calles", la seva visió de a realitat i les seves viviències. En va parlar a Continuarà... Fragment que encapçala aquest breu record per un escriptor tan prolífic.

Silver Kane era el seu pseudònim per les nolvel·les de l'Oest americà: en va fer més de mil!

El 1984, Francisco González Ledesma guany el Planeta. Dos anys després ja col.labora amb Rovira Beleta per dur al cinema la seva novel·la "Cónica sentimental en rojo". Ho va explicar davant les càmeres de l'informatiu "Jo estimo la tele", entrevistat per Josep Armengol

Irene Mir el va entrevistar al programa D'ací, d'allà també el 1986. Ja era un escriptor prou conegut. Ingeniós i creatiu per a fer tants relats en paisatges, situacions i amb personatges diferents.

Si amb els guions per a historietes de còmic es va pagar la carrera perquè en feia com a mínim una a la setmana, amb les novel·les va guanyar-se la vida i també la popularitat. Algunes li van ser censurades durant el franquisme i fins la transició no es van publicar a Espanya. A França encara tenia més seguidors, fins al punt que alguns dels seus textos es va publicar allí abans que aquí. Com les negres, que protagonitzava l'inspector Méndez.

Aquest personatge surt per primer cop a "Expediente Barcelona", la seva ciutat que era al rerefons de tants dels seus relats.