Enlaces accesibilidad

Caterina Albert i Paradís, la dona protagonista (Víctor Català)

Per
Arxiu TVE Catalunya - Lletres catalanes - L'amoreta d'en Piu

Caterina Albert i Paradís escribia amb el pseudònim de Víctor Català, el nom del protagonista d'una de les seves novel.les inacabades, perquè llavors no era pas normal ser dona, escriure i no dedicar-se únicament a les feines de la llar o l'ensenyament dels infants.

Amb 29 anys guanya els Jocs Florals. Li agrada escriure teatre i poesia, però el que més domina al llarg dels anys és la narrativa, amb un lèxic ric i una imaginació desbordant. Les temàtiques mostren la vida a pagés i el patiment de la dona, sotmesa al pare, al marit, les pors...

Va nèixer a l'Escala l'11 de setembre de 1869 i hi va morir el 27 de gener de 1966, en ple franquisme. Encara va poder rebre homenatges -tot i les dificultats de l'època- d'altres escriptors. La seva obra més coneguda és Solitud, escrita el 1903 i que es considera un clàssic de la literatura catalana i una de les obres literàries cabdals del modernisme.

De la web de teatre de TVE Catalunya us recomanem "L'amoreta d'en Piu" i "La cotilla de domàs groc".

Caterina Albert és enterrada al Cementiri Vell de l'Escala. Us convidem a veure "Tres poetes.Tres cementiris marins". El programa recorre l'Escala, on és Caterina Albert; Arenys de Mar, on és Salvador Espriu; i finalment Port-Lligat, on jau Rosa Leveroni, poetessa i assagista.