Enlaces accesibilidad

Història del Futbol Club Barcelona

  • TVE va commemorar el centenari de la fundació del club per Joan Gamper
  • La sèrie conté imatges històriques i de nombroses filmoteques oficials i particulars
  • 'Història del Barça' és una sèrie que va dirigir Santiago Gargallo

Por
arxiucat historiafcb 13 eldreamteam 4u262---6

La 'Història del Barça' consta de 16 capítols que van voler commemorar el centenari de la fundació del F.C. Barcelona per Joan Gamper. La sèrie es va emetre al 1996. Presenta la història del club i també els seu vessant més cultural, social o polític i, lògicament, la intensa vida futbolística del club blaugrana des del seu primer partit, al Nadal de 1898. Bona part de l'interès d'aquesta producció de Sant Cugat radica en les imatges, procedents del No-Do y del fons documental de TVE.

La sèrie també conté imatges de nombroses filmoteques oficials i particulars, que treuen a la llum imatges inèdites. Entre aquestes seqüències destaca una pel.lícula rodada el 1928, en la que es veuen imatges d'una final de Copa que va disputar el Barça davant la Real Sociedad a Santander i que el Centre de Cultura Contemporànea de Barcelona es va encarregar de restaurar, o filmacions de la familia Gamper, como una altra final de Copa entre el Barça-Espanyol en l'antic estadi de Montjuïc.

Entre els personatges famosos que es van prestar a parlar sobre la seva relació amb el Barça es troben Rafael Alberti, Modest Cuxart o Manolo Escobar. Quant als futbolistes, la llista és més àmplia: Luis Suárez, Hristo Stoichkov, Johan Neeskens, Helenio Herrera, Terry Venables, Johan Cruyff, Hansi Krankl, Bernd Schuster, Rinus Michels, Romário, Heredia, Evaristo, Sotil, Terry Venables y Romario, a més de tots els que sortint del planter van arribar al 1r. equip. Un coleccionista privat d'Alacant va cedir un disc que inclou el tango 'Pata Dura' en una versió interpretada per Carlos Gardel, que va dedicar al seu gran amic Josep Samitier. Tampoc hi falten temes d'un altre gran culé del món de la música: Joan Manuel Serrat.

Juan Antonio Samaranch, quan era president del Comitè Olímpic Internacional, recorda també quan va escriure al 1943 una crònica esportiva en el desaparegut diari 'La Prensa', que feia referència a un polèmic 11 a 1 infligit pel Real Madrid al Barça a Chamartín. Samaranch confessava que aquest article va tallar la seva carrera periodística.

Aquesta ambiciosa producció de TVE-Catalunya intenta anar més enllà de les xifres cronològiques i indagar sobre els aquells successos dels que hi ha encara poques dades, com per exemple la tràgica desparació del fundador del club Joan Gamper, el fitxatge de Di Stefano per al Real Madrid o les amenaces que va patir Ladislao Kubala per part del govern hongarès.

'Història del Barça' és una sèrie que va dirigir Santiago Gargallo, amb guió d'ell mateix i realitzacio de Jordi Lladó. La sèrie va comptar amb l'assessorament de l'historiador i polèmic exdirectiu Jaume Sobrequés. Producció de Tomàs Nicolau i Ángel Villoria. Narrador, Carlos González, música de Juan Granero i Pipo Iglesias. S'han encarregat de la documentació i arxiu de Félix Amillano, Núria Poch i Eduard Amill. Hi han treballat també els professionals de TVE-Catalunya: Joaquín González, Julio Carmona, José Luís López, Enric Ferrés i Antonio Zamora.