Enlaces accesibilidad

Sergi Schaaff: A la tele hi falta més talent

  • Director i realitzador de programes. Un pioner de la televisió
  • Més de 50 anys treballant a TVE al capdavant d'alguns dels programes de més èxit com "Saber i Ganar", "Si lo sé no vengo", "El tiempo es oro", "La luna" i molts dramàtics
  • La seva trajectòria ha estat reconeguda amb diversos premis, com l'Ondas, els premis Miramar i més recentment la Creu de Sant Jordi

Per
Gent de paraula - Sergi Schaaff - 15/06/2014

Gent de paraula

Gent de paraula és un programa d'entrevistes personals, dirigit i presentat per Cristina Puig.

Cristina Puig és una periodista de llarga experiència al món de la televisió i una persona a qui agrada la conversa.

El programa defineix a la perfecció la mena de personatges que ella crida a seure al seu plató.

La història de la televisió no s’entén sense un nom, el de Sergi Schaff, realitzador i director de programes de TVE des de fa més de 50 anys. Ha estat al capdavant d’alguns dels espais de més èxit com "Si lo sé no vengo", "3x4", "La luna" o "Saber y Ganar", el concurs més longeu de la tele. La seva trajectòria ha estat reconeguda amb diversos premis, com l'Ondas, els premis Miramar i més recentment la Creu de Sant Jordi. D’aquest últim, diu Schaff,  sentir-se’n especialment orgullós perquè "dins de l'àmbit de la cultura, la televisió no té gaire reconeixement".

La “protohistòria” de la televisió

Sergi Schaaff ha viscut en primera persona la història de la televisió, encara que ell prefereix dir que “formo part de la protohistòria de la televisió”. Un mitjà del que diu, n’he vist el naixement i malauradament n’estic veient ara la seva decadència”. De fet, així com el cinema ha durat 100 anys diu, la tele n’ha durat 50. I així com “abans mirar la tele era un fet familiar i reverencial i ara és un vici més solitari".

formo part de la protohistòria de la televisió

Sobre l'audiència considera que et dóna un feed back però assegura que "una televisió pública no hauria de tenir com a desig últim una audiència súper potent, tampoc una birria d'audiència".

La carrera professional del Sergi Schaff ha estat sempre identificada amb la tele però els seus inicis van ser a la ràdio. “Vaig començar a Ràdio Joventut fent de muntador musical” i més tard a Ràdio Nacional en el quadre escènic. Per a ell la ràdio és una escola. "Jo sempre he tingut presentadors que han treballat a la ràdio, que és la millor escola”. Considero que un locutor de ràdio sap parlar, sap construir les frases, la dicció..." afegeix...

una televisió pública no hauria de tenir com a desig últim una audiència súper potent, tampoc una birria d'audiència

Fer una televisió des de zero

Com es fa una tele des del començement? Quan no hi ha res?. "És molt gratificant i molt estimulant perquè t'inventes la tele". Explica que eren un grupet de realitzadors, amb el Lluís Maria Güell i la Mercè Vilaret, que es plantejaven reptes contínuament. “Vèiem una pel·lícula i dèiem anem a fer aquell decorat o aquella planificació de la pel·lícula" explica.

D'aquella època recorda que hi havia llibertat però també, sobretot al principi,molta censura. "Jo he arribat a treballar amb el censor al costat” com la tele es feia en directe, m'anava dient aquest plano no el punxis".

Per al Sergi Schaaff tot i els retalls econòmics es poden seguir fent coses a la tele perquè "el talent és la gent que fa la tele". No obstant quan li demanem què li falta i què li sobra avui dia a la tele és taxatiu: “A la tele avui hi falta talent” i afegeix que "Hi ha molt talent dins de la societat que les televisions no aprofiten prou” . A més s'hauria de procurar un accés més fàcil a la gent jove.

Hi ha molt talent dins de la societat que les televisions no aprofiten prou

L’èxit de "Saber y Ganar"

Sergi Schaff va ser el descobridor de Júlia Otero, Constantino Romeo o Jordi Hurtado. Amb aquest últim hi porta treballant molt de temps al capdavant del concurs més longeu de la tele, el Saber y Ganar que acaba de celebrar 17 anys en antena. Per Sergi Schaaff “l'èxit de "Saber y Ganar és el valor del gènere, quan un programa de gènere compleix uns requisits pot durar in eternum". I "hem conectat amb la gent".

l'èxit de "Saber y Ganar és el valor del gènere