Enlaces accesibilidad

Denominació d'Origen Priorat

  • El vi del Priorat és Denominació d’Origen Qualificada
  • Aquest atribut només comparteix amb una altra DO española, la de la Rioja
  • La nova aposta de la D.O.Q Priorat és el vi de vila

Per
Entre Vinyes - Denominació d'Origen Priorat

El programa “Entre Vinyes” s’emetrà cada diumenge a les 13:00 hores La 2

Equip del programa “Entre Vinyes”:Equip del programa “Entre Vinyes”:

Direcció: Francesc M. López

Guió: Francesc M. López, Montse Elias, Rosa Masip i Joan Sella

Assessorament i secció vins: Meritxell Falgueras, sommelier

Realització: Miquel Pinteño, Agnès Bibiloni i Xavi Royo

Producció: Isabel Blesa, Ari Breescó i Marc Royo

Imatge i So: Xavier Monistrol i Jordi Sánchez

Diu la llegenda que, al segle XII, el rei Alfons I el Cast volia cedir terres a l’Orde francesa de la Cartoixa i que aquesta va enviar uns frares perquè busquéssin el millor lloc on construïr el monastir. Un pastor, va explicar als frares que allà on ell pasturava els seus ramats, arrepenjades a la soca d’un pi, hi veia unes escales per on pujaven àngels cap al cel. Els frares van tenir una revelació: allí hi construirien la seva Escala cap a Déu: la Cartoixa de Santa Maria d’Escala Dei.

2013, ha estat un any molt important per a la Cartoixa, que ha vist reneixer de les seves runes el claustre menor, completament restaurat amb peces originals.

Encara ara, en corren d’altres de llegendes sobre tresors amagats pels frares d’Escala Dei que mai s’han trobat. Per tant, cal seguir treballant per a guanyar-se el pa i remoure bé aquesta terra tan difícil, no tant per a trobar-hi algún cofre amagat, sinó per tenir cura dels veritables tresors del Priorat, les vinyes i, com no, la llicorella.

Cal no confondre la comarca del Priorat amb la Denominació d’origen qualificada Priorat, ja que dins la mateixa comarca hi ha dues denominacions: la de Priorat i la de Montsant, que encercla la primera com si es tractés d’un anell. La DOQ Priorat, que és la que es troba al bell mig i la que avui ens ocupa, té algunes característiques diferencials: com el seu nom indica, és Denominació d’Origen Qualificada, atribut que només comparteix amb una altra DO del territori espanyol, la de la Rioja. A més queda delimitada de forma natural pel terrer de llicorella i finalment, la seva orografia molt accidentada, li ha merescut reconeixement internacional.

Gratallops, Porrera, Torroja, la Vilella Baixa, coneguda com la Nova York del Priorat... cada poble li dóna caràcter propi als vins que s’hi fan. La nova aposta de la D.O.Q Priorat és el vi de vila.

CELLER MAS D’EN GIL: www.masdengil.com

CELLER ÁLVARO PALACIOS: www.alvaropalacios.com

CELLER CECÍLIO: www.cellercecilio.com

CELLER SCALA DEI: www.cellersdescaladei.com

CELLER BURGOS PORTA: www.massinen.com

ENOTURISME BUGGIES: www.lopriorat.com

ENOTURISME BICICLETES CELLER RIPOLL SANS: www.ebiketours.cat

ENOTURISME EXCURSIÓ BROGIT GUIATGES: www.elbrogit.com

CELLER CAL PLA: www.cellercalpla.com