Enlaces accesibilidad

Francina Díaz, maniquí i model: "Millor retirar-te a temps que no que et retirin"

  • Durant els anys 60 i 70 va ser l'ambaixadora de la moda espanyola al món.
  • Musa del dissenyador Pedro Rodríguez, va fer molts anuncis a la tele i a París va desfilar pels creadors més importants de l'alta costura francesa.
  • Posteriorment va obrir la seva pròpia escola i agència de models, d'on van sortir tops tan destacades com Judit Mascó o Mar Saura.
  • Ara acaba de publicar les seves memòries: "Más allá de la moda".
  • Cristina Puig va parlar amb Francina Díaz divendres, 8 de març, a La 2 de TVE

Per
Gent de paraula - Francina Díaz - 08/03/2013

Gent de paraula

Gent de paraula és un programa d'entrevistes personals, dirigit i presentat per Cristina Puig.

Cristina Puig és una periodista de llarga experiència al món de la televisió i una persona a qui agrada la conversa.

El programa defineix a la perfecció la mena de personatges que ella crida a seure al seu plató.

Gent de paraula s'emet els divendres, a les 20.30 hores, a La 2 de TVE a Catalunya

La moda espanyola als anys 60 i 70 té un nom propi: Francina Díaz.

no va ser fàcil. Però les coses s'han de fer així, ho has de deixar quan encara estàs bé, no quan la gent t'obliga a fer-ho

Musa del dissenyador Pedro Rodríguez, va fer molts anuncis a la televisió i a París  va desfilar pels creadors més importants de l'alta costura francesa.

Ara acaba de publicar les seves memòries  "Más allá de la moda", un llibre testimonial on repassa tota la seva vida.

La Francina ens explica que quan va deixar de fer de model va passar pàgina, tot i que "no va ser fàcil. Però les coses s'han de fer així, ho has de deixar quan encara estàs bé, no quan la gent t'obliga a fer-ho".

Un ofici molt dur als anys 60-70

La manera de desfilar és completament diferent. Ara no. Ara les models s'ensenyen a elles mateixes

La professió de model ha canviat molt amb el pas del temps. És un ofici molt dur, diu la Francina, sobretot a l'època en què ella hi desfilava. "Creaven els vestits damunt la maniquí i sempre anàvem carregades amunt i avall amb tots els complements que necessitàvem. Moltes vegades ni teníem maquilladors. Ens ho fèiem tot nosaltres. No com ara".

Per la Francina s'ha perdut una mica l'essència del modelatge: "La manera de desfilar és completament diferent. Nosaltres veníem el vestit, sabíem perfectament el que portàvem a sobre i sabíem ensenyar-lo. Ara no. Ara les models s'ensenyen a elles mateixes."

Gent de paraula - Francina Díaz: "Les models d'abans enseyàvem els vestits. Les d'ara s'enseyen elles"

El pas dels anys per una model

Per una model que treballa amb la seva imatge, el més difícil de portar és el pas dels anys. Per la Francina això requereix un "treball molt fort per trobar l'equilibri i saber gestionar el fer-se gran".

Tinc la gran sort que el que em molesta ho escombro. Ho pateixo, ho digereixo i un cop digerit, ho aparco. Si no no avancem a la vida. Hem de ser positius

A les seves memòries no ha volgut obviar els moments més difícils, tot i que la seva filosofia l'ha ajudat a superar-los amb optimisme: "Tinc la gran sort que el que em molesta ho escombro. Ho pateixo, ho digereixo i un cop digerit, ho aparco. Si no no avancem a la vida. Hem de ser positius".

Amb aquesta manera de pensar ha pogut superar moments que l'han marcat "i molt" com va ser l'abandonament del seu pare quan només tenia un any: "Ens va facturar a la meva mare i a mi".

Quan va complir els 20 anys se'n va anar tota sola a França per veure'l. "Però un cop el vaig veure ja no he volgut saber-ne res més. Ho vaig apartar de la meva vida, com va fer ell amb nosaltres"

Gent de paraula - Francina Díaz: "El que em molesta ho escombro. És l'unica manera d'avançar en la vida"

Descobridora de la Judit Mascó

Quan va deixar les passarel.les, Francina Díaz es va dedicar a la seva escola de models.

Vam tenir molta sort que agafessin Judit Mascó per la portada de l'Sport Illustrated

Va ser la descobridora de la Judit Mascó "era la meva primera top model que portava i vaig patir una mica al principi, perquè mai no n'havia gestionada cap. Vam tenir molta sort que l'agafessin per la portada de l'Sport Illustrated".

Després la model la va deixar "i això em va fer molt mal perquè em vaig sentir traïda. Però de seguida vaig passar pàgina per promocionar d'altres. Ara ja està oblidat perquè han passat més de 20 anys", recorda.

L'ètica professional s'està perdent

Francina Díaz va viure un bon moment en la professió de model. Compartia popularitat amb Teresa Gimpera, però no rivalitat com alguns podrien pensar, "no he tingut enveja de ningú. Al contrari, si he pogut ajudar ho he fet i he donat feina a moltes companyes meves", matisa.

Crec que hem de recomençar a valorar més l'ètica professional i frenar el que està passant, no només en el meu sector sinó en tots els àmbits

Ara es mostra molt crítica amb la situació: hi ha més competència i es valoren altres coses. "Crec que hem de recomençar a valorar més l'ètica professional i frenar el que està passant, no només en el meu sector sinó en tots els àmbits" conclou.