Enlaces accesibilidad

El museu dels Maquis, els homes que no es van donar per vençuts

Por
De Museus - Museu dels maquis

El terme municipal de Castellnou de Bages van ser escenari i testimoni d’un dels episodis més cruents de la nostra història. Durant un temps fou“territori Maquis”.

La Cecília, guia del museu, ens explica qui i què feien aquest s resistents al règim de Franco que s'amagaven als boscos del Berguedà per a poder sobreviure i lluitar. Una de les frases del darrer maquis català, en Ramon Vila, conegut con el Caracremada, fou: "de Berga cap avall mana Franco, de Berga cap amunt mano jo".

Tot seguit ens acompanya al cementiri on fou enterrat en Caracremada abatut per la Guàrdia civil a La Creu del Perelló, terme municipal de Castellnou de Bages. El seu cos reposa en un apèndix del cementiri.

Francesc Martínez, alcalde de la població, ens aclareix que no tothom estava d'acord en que fos enterrat al costat dels seus éssers estimats. De fet, entre els Maquis i els escorcolls intempestius de la Guàrdia civil , els habitants de les masies no vivien mai tranquils, per això les restes d'en Caracremada estan en una petita torre en un raconet d’aquest cementiri.

L’Isidre i en Joan, dos avis de Castellnou, ens guien fins a la Creu del Perelló. L'Isidre va transportar el cadàver d'en Caracremada fins les dependències de la Guàrdia Civil i en Joan recorda perfectament quan els maquis feien esclatar amb bombes les torres elèctriques deixant sense llum una bona part del territori.

A través del Museu s'organitzen excursions, que per un moment, ens traslladen a aquelles èpoques seguint diferents rutes dels maquis . La Montse que n´ és la guia porta una motxilla, com la dels maquis, d’on va treien objectes : mantes, cantimplora, pistola... També ens ensenya com sobreviure al bosc.

Aquest museu no web pròpia però sí es pot accedir a traves de diferents portals a www.territorimaquis.cat i l’enllaç seria http://www.territorimaquis.cat/nivells/contingut/titular/museu-dels-maquis