Enlaces accesibilidad

Mor als 87 anys l'historiador Josep Maria Ainaud de Lasarte

  • Nascut a Barcelona el 1925, era advocat, historiador, periodista, polític, promotor cultural i col·laborador de TVE Catalunya, sobretot com a biògraf de figures emblemàtiques de Catalunya
  • La seva gran estima per la història i la seva expressió clara el convertiren en notari i relator excel·lent

|

Per
Arxiu TVE Catalunya - Memòries de la tele - La Diada de Sant Jordi

Josep Maria Ainaud de Lasarte (1925-2012) s'explicava clarament. Tenia la història, els fets, les biografies al cap. Ell mateix ha estat part de la història de Catalunya com a polític, per exemple essent diputat en la constitució del primer Parlament de la democràcia i de regidor de l'Ajuntament Barcelona.

Com a historiador, aconseguia que qui el llegia o l'escoltava aprengués i comprengués el relat, en captés l'essència i es quedés fins i tot amb la sensació que investigar la història és senzill...

Però en realitat, Ainaud era una gran arqueòleg del passat. Va investigar i escriure les biografies dels personatges imprescindibles del catalanisme: Francesc Macià, Francesc Cambó, Ventura Gassol, Enric Prat de la Riba... També gaudia documentant la figura de Sant Jordi.

Fou promotor cultural, una expressió que utilitzem per destacar la gran obra de persones que expliquen Catalunya als quatre vents. Però en el seu cas, l'expressió es queda curta. Ainaud parlava de Catalunya i dels seus homes i dones per esbrinar-ne i explicar l'ànima i fer-nos saber com ha arribat on és ara.

Per la seva tasca va rebre condecoracions com el Premi d’Honor Lluís Carulla (1994), la Medalla President Macià de la Generalitat (2000), la Medalla d’Honor de Barcelona (2006) i la Medalla d’Or de la Generalitat (2012).

Col·laborador de TVE Catalunya des del 1974


Les primeres col·laboracions documentades de Josep Maria Ainaud de Lasarte amb TVE Catalunya són del 1974! Per això, no podiem pas deixar de demanar-li que es digués unes paraules en el 50 aniversari de TVE Catalunya.

Josep Maria Ainaud de Lasarte

Aquell any, 1974, Ainaud participà en un Giravolt, uns dels primers informatius en català de la televisió. A partir de 1982 treballava en una sèrie titulada La nostra gent (1982 - 1983) on biografiava per a TVE en català Ramon Llull, Pompeu Fabra, Apel·les Mestres o Josep Samitier, entre molts d'altres.

També el 1982 duia terme una sèrie impagable sobre catalanes il·lustres, com ara la seva àvia Carmer Karr, a la sèrie Un segle per a les dones.

Qualsevol aspecte de la cultura o la quotidianeitat del país mereixia l'atenció de Josep Maria Ainaud: a la sèrie Les nostres coses, dedicà un capítol a La xocolatada (1982).

La seva darrera aparició a TVE Catalunya va ser al programa Memòries, que repassa la trajectòria de la cadena en català. Ainaud surt al capítol dedicat a la Diada de Sant Jordi, i hi explica com se celebrava durant el franquisme. També s'hi inclou un fragment del programa La nostra gent en que Ainaud, Josep Maria Castellet i l'escriptora Montserrat Roig parlen de Josep Pla.

Per a molts que aquests dies en faran glossa, Josep Maria Ainaud de Lasarte ha estat un savi. Al cel sia.