Enlaces accesibilidad

Joan Armengol: "Avui dia s'ha perdut la vocació"

  • És la història viva del periodisme, un dels entrevistadors més prolífics
  • Ha pogut entevistar a les personalitats més importants de la història moderna
  • Des de Pau Casals a Dalí, els Beatles, Nixon, Fidel Castro o Tarradellas
  • Va popularitzar la frase: "¿Cuál es el motivo y alcance de su visita?"
  • Cristina Puig va entrevistar en Joan Armengol dimecres, 23 de maig, a La 2

Per
Gent de paraula - Joan Armengol - 23/05/2012

Gent de paraula

Cristina Puig és una periodista de llarga experiència al món de la televisió i una persona a qui agrada la conversa.

Gent de paraula, el nom del programa, defineix a la perfecció la mena de personatges que ella crida a seure al seu plató.

Cada dimecres, a les 20.30 hores, a La 2 de TVE Catalunya

Joan Armengol és història viva del periodisme. Als 15 anys,va pronunciar les seves primeres paraules a Ràdio Joventut d'Igualada i fins avui, no ha parat de fer entrevistes, fins a 70.000.

Avui dia seria impossible fer el que jo feia, abans només estava jo

Armengol ha treballat a la Cadena Ser, RNE, TVE, El Correo Catalán i actualment té un programa d'entrevistes a Ràdio Estel.

"Avui dia seria impossible fer el que jo feia, abans només estava jo". Aquest és el gran secret que algunes de les personalitats més rellevants de la política, la cançó, la música... passessin pel seu micròfon.

Jo vaig rebre els Beatles a peu d'avió. Avui no podria accedir ni a la pista

Anava tres i quatre vegades a la setmana a l'aeroport de Barcelona per rebre les estrelles i ningú li posava mai cap impediment. "Jo vaig rebre els Beatles a peu d'avió. Avui no podria accedir ni a la pista".

Poc s'imaginava que aquells nois de Liverpool, a qui es coneixia com els peluts, acabarien convertint-se en una icona. Tant és així que el mateix Joan admet que no va anar ni al concert.

Unes 70 mil entrevistes...

Dels Beatles a Dalí, passant per Pau Casals, Fidel Castro, Gina Lolobrigida, Lauren Bacall, Tarradellas... i fins i tot Franco! "L'única vegada que he mentit és amb la Jayne Mansfield perquè de vegades deia que era la Marilyn" explica.

Gent de paraula - Joan Armengol: "Només he mentit amb Jayne Mansfield"

Matisa que de les 70 mil entrevistes que té comptabilitzades moltes són de gent que ha entrevistat diverses vegades però tot i així en són un munt. "La màgia de fer entrevistes és que et permet conèixer gent".

La màgia de fer entrevistes és que et permet conèixer gent

Té clar que el tipus de periodisme que ell feia avui és inviable perquè en aquella època els artistes només anaven acompanyats d'una o dues persones i eren ells mateixos els qui et trucaven i et feien saber que estaven a Barcelona.

"Jo anava a dinar moltes vegades amb el Julio Iglesias, avui no podria" perquè, afirma, els famosos estan envoltats d'una cinquantena de persones i accedir-hi és impossible.

"Motivo y alcance de su visita"

Aquesta va ser la frase que va popularitzar Joan Armengol. Totes les seves entrevistes a personalitats començaven sempre així i hi havia una explicació.

dient motivo y alcance de su visita era l'única manera que teníem de colar-li un gol a la censura

En aquella època, els periodistes tenien prohibit fer informació, i només podien explicar allò que deien els mateixos personatges per pròpia boca.

Per tant, la manera d'assegurar-se unes declaracions explicant què havien vingut a fer era posant al començament de cada entrevista aquesta frase: "dient motivo y alcance de su visita era l'única manera que teníem de colar-li un gol a la censura".

Gent de paraula - Joan Armengol: "El motivo y alcance de su visita"

Material de museu

Són moltes les persones que li han demanat a Joan Armengol que escrigui les seves memòries i faci una exposició amb tot el material que ha anat guardant al llarg dels anys, però ells té clar que "ni memòries ni exposició, tot el material que tinc es perdrà".

ni memòries ni exposició, tot el material que tinc es perdrà

Moltes de les fotografies i entrevistes que té estan sense data identificativa per tant, "la persona que s'encarregués de recopilar tot el material que tinc hauria de tenir molta paciència".