Anterior Cuando la red no es social Siguiente 'MasterChef' llega a la noche de los lunes con Carlos Maldonado como invitado en su próxima entrega Arriba Ir arriba
Racons - La Selva
Racons

La Selva

  • El paisatge de la Selva es dibuixa amb cims, cales, rouredes, estanys o fars

|

Racons és una mirada al territori a través dels seus habitants. Una proposta que vol estimular als espectadors a emprendre el seu propi viatge a partir de les propostes que es realitzin des del propi programa.

Realitzador: Xavier Prim i Jordà

Us presentem els RACONS de La Selva, una comarca que te una gran xarxa de deus, rius i rieres, que generen una vegetació exuberant i que va donar peu al seu nom.

El paisatge de la Selva es dibuixa amb cims, cales, rouredes, estanys o fars, però sempre banyat per l'aigua des de les muntanyes fins al mar.

La ruta per la comarca de La Selva

Comencem a Sant Hilari Sacalm, el municipi de la Selva més muntanyós, també conegut com "la vila de les cent fonts".

L'any 1779, el Dr. Gravalosa va a donar a conèixer les propietats curatives de les aigües picants, que va ser el motiu i origen de l'estiueig al poble i motor econòmic de la zona.

Visitem el castell de Farners del segle XI, una magnífica talaia per controlar la plana de La Selva

Des de Sant Hilari Sacalm fem la ruta d'en Serrallonga, un itinerari de gran interès històric, paisatgístic i faunístic que travessa la Serra de les Guilleries, on va viure el famós bandoler i que coincideix amb el GR-178.

I arribem a Santa Coloma de Farners, capital de la comarca. Passegem pels carrers del casc antic, on hi trobem nombroses façanes modernistes i l'església parroquial de Santa Coloma.

Visitem el castell de Farners del segle XI, una magnífica talaia per controlar la plana de La Selva. Santa Coloma és coneguda per les seves galetes, fetes a base de farina, ous, sucre i ametlles.

Sens dubte la pastisseria amb més renom és la de Joaquim Trias, empresa familiar que porta fent galetes més de cent anys. Visitem la seva pastisseria on ens mostren com elaboren les seves famoses teules.

Admirem les termes romanes de Caldes de Malavella, que ens demostren que la zona sempre ha estat rica en aigües termals.

A finals del s. XIX es varen redescobrir les propietats curatives de les aigües de Caldes

A finals del s. XIX es varen redescobrir les propietats curatives de les aigües de Caldes per tal de tractar infermetats com la reuma, l' hepatitis, les fractures, etc, Van aparèixer nombrosos balnearis i una nova societat benestant es va instal•lar al poble, en cases modernistes i noucentistes.

Visitem Breda, que ha mantingut l'essència del petit poble medieval, amb els seus murs de pedra guardant molta història, com ara el monestir benedictí de Sant Salvador i l'església de Santa Maria.

I entrem a un obrador tradicional, on un terrisser artesanal ens mostra com es fan unes peces de ceràmica i terrissa de qualitat, tot seguint les antigues ensenyances dels monjos i aprofitant l'argila dels voltants.

Ens aturem a Hostalric, una població carregada d'història, donada la seva situació estratègica de pas entre Girona i Barcelona. S'hi han trobat restes iberes, restes de la Via Augusta romana i un important llegat monumental de l'època medieval, presidit per l'imponent castell de Montsoriu.

Tossa de Mar, el cor de la selva marítima

A la façana marítima de La Selva destaquen Blanes i Tossa de Mar. Un dels trets més característics de Tossa és la Vila Vella, un recinte murallat medieval que compta amb set torres circulars i que va ser construït al segle XII per evitar els atacs dels pirates sarrains.

El seu camí de ronda ens recorda que també va ser la via marítima del Camí de Sant Jaume i que ara és la balconada al mar de la comarca de La Selva.

I ens acomiadem amb bon gust davant dels plats mariners tradicionals, especialitats d'un dels grans restaurants de Tossa.