Anterior Tienes que verlo: Un juego en Instagram, #CecilTheLion y música a partir de rasgos faciales Siguiente TVE presenta su nueva temporada en el FesTVal de Vitoria, ¡síguelo en RTVE.es! Arriba
'Racons' ens porta a prop de les muntanyes

El baix Aran

|

A la nostra cinquena sortida viatjarem als Pirineus per a conèixer el Baix Aran, un territori de llegendes i tradicions, en el que la natura marca el ritme de les persones i de la història.

Visitarem el Castell Lleó, una fortalesa fronterera, les restes de la qual s’han anat integrant a les construccions del poble de Es Bordes.

Coneixerem ermites romàniques envoltades de rius que neixen amb força i que han donat lloc a piscifactories d’esturions. I no podem abandonar el Baix Aran sense degustar uns plats deliciosos i contundents en una de les seves Bordes, antigues cabanes de pedra per guardar el bestiar i que ara són santuaris de la restauració gastronòmica pirinenca.

Assistirem a la festa de l’Haro al poble de Les, una celebració d’origen pagà del solstici d’estiu que es va fer coincidir amb la festa del foc de Sant Joan, en la que es crema un espectacular tronc.

Com cada any, el nou Haro es baixat dels boscos el dia de Sant Pere per voluntaris de totes les generacions que l’aixequen i el planten en sentit invers a com havia crescut al bel mig de la plaça: la copa de l’arbre enterrada i les arrels mirant cap al cel. La seva presència al llarg de l’any és tot un símbol de bons auguris de fertilitat per a les parelles acabades de casar i les que fa vint-i-cinc i cinquanta anys de casats.

El  pastoreig com a forma de vida

El Baix Aran és terra de muntanyes, terra de pastors i ramats de bestiar, terra d’uns gossos d’atura apreciats arreu de Catalunya i del món. Caminarem per un paisatge molt estimat per l’Aguirre, un pastor de seixanta-cinc anys que manté viu l’ofici que va aprendre del seu avi i del seu pare, i que se sent feliç tot conduint el seu ramat de trenta-cinc cabres.

Más contenidos de Televisión

anterior siguiente