Racons ens proposa un recorregut per l'herència que l'Ordre del Cister ha deixat a Catalunya

La petjada del Cister

alto:396, ancho:'550', flashcontentId:'videoplayer1156318', assetID:'1156318_ca_videos', location:'mmmedia', source:'video1156318'
Ampliar imatgecimbori-del-monestir-de-santes-creus

Cimbori del Monestir de Santes Creus

Ampliar imatgeinterior-monestir-de-vallbona-de-les-monges

Interior Monestir de Vallbona de les Monges

Ampliar imatgeentrevista-a-josep-alegre-pare-abat-de-poblet

Entrevista a Josep Alegre, Pare Abat de Poble

Vídeos relacionats

Racons

Un viatge per alguns dels indrets, rutes o itineraris que ens ofereix l’àmplia varietat i riquesa de l’entorn natural i paisatgístic i del patrimoni cultural de Catalunya.

En cadascun dels 13 programes d’aquesta sèrie coneixerem, de la mà dels seus habitants, algunes de les destinacions més atractives de Catalunya i la seva vinculació amb el territori. A Racons veurem i escoltarem en primera persona els testimonis de la gent que hi viu o que hi treballa, i també descobrirem la seva relació i les seves històries amb els llocs que visitem de la geografia catalana.

Racons és una mirada al territori a través dels seus habitants. Una proposta que vol estimular als espectadors a emprendre el seu propi viatge a partir de les propostes que es realitzin des del propi programa.

 

Equip programa RACONS

Direcció: Francesc M. López

Producció executiva: Irene Marín

Producció: Isabel Blesa

Realització: Manel Muñoz, Miki Sabater, David Ruiz, Pilar Granero, Jordi Renú, Esther Martínez, Miquel Pinteño, Carles Vidal

Guió: Dani Arguimbau, Carles Pàmies, Yago Alonso, Albert Castellví

Aj. producció: Ari Brescó, Jordi Martínez, Senén Armengol,  Natalia Yebes

RTVE.ES / RACONS 

En aquest capítol de “RACONS” us proposem un recorregut per l’herència que l’Ordre del Cister ha deixat a Catalunya. Visitarem tres dels monestirs cistercencs més emblemàtics de Catalunya, cadascun d’ells a una comarca diferent: Santes Creus a l’Alt Camp, Santa Maria de Poblet a la Conca de Barberà i Vallbona de les Monges a l’Urgell.

El Monestir de Poblet és un referent obligat dins la història de la Corona d’Aragó i el conjunt cistercenc habitat més gran d’Europa, forma part de La Ruta del Cister i va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 1991.

El Monestir de Santes Creus va ser fundat a Valldaura el 1150 i es va establir definitivament el 1158. Durant segles va passar per diverses etapes fins que l’any 1835 es va produir l’exclaustració definitiva dels monjos. Actualment, al no tenir vida monàstica els visitants poden endinsar-se en cadascun dels seus racons que conserven en cada pedra el record de la seva història.

El Monestir de Santa Maria de Vallbona és l’únic cenobi cistercenc femení de La Ruta del Cister, un centre actiu d'espiritualitat, art i cultura.


Sentirem la veu dels monjos i els seus cants gregorians a través dels claustres, trobant-nos paratges sorprenents, com ara un pou de gel al bell mig del bosc del monestir de Poblet. Visitarem també un paisatge marcat pels escenaris de la guerra, amb les restes de la L-2, una línia fortificada de defensa republicana, que dividia Catalunya de nord a sud i passava per aquestes comarques.


El GR-175

A banda d’un fàcil accés en automòbil a la zona, també podem apropar-nos caminant o en bicicleta tot seguint la Ruta del Cister GR-175 que forma part de l’extensa xarxa de senders senyalitzats d’Europa. El seu traçat circular ens permet fer senderisme per paratges suggerents que enllacen els tres monestirs.

El recorregut total suma 105 kilòmetres a peu i 108 kilòmetres en BTT. Està totalment senyalitzat amb les característiques marques blanques i vermelles de GR (sender de Gran Recorregut), amb pals indicadors que incorporen informació addicional del lloc on es troben i la seva altitud.


Enllaços:

Per saber-ne més:

Ruta del Cister
http://www.larutadelcister.info

Monestir de Poblet
http://www.poblet.cat

Monestir de Santes Creus
www.altcamp.info/santescreus.htm

Monestir de Santa Maria de Vallbona
http://www.vallbona.com

CAT Patrimoni Línia de Defensa L-2 Vallbona de les Monges
http://www.catpatrimoni.com/c_arqueologia.htm

El GR-175
http://www.euro-senders.com/web_cat/framesgr.htm

 

Comentaris

Espacio reservado para promoción
cid:'TE_SRACVER'