Enlaces accesibilidad
10 preguntes per als caps de llista

Ens respon: José Montilla

Per

1.- Quines són les seves dues propostes principals per a superar la crisi?

Si ho he de resumir ho faria de la següent manera: per una banda, estímul a la innovació i la recerca, que han de ser la principal font de creació de llocs de treball i de riquesa, i per l'altra banda, suport a les persones més afectades per la crisi, un suport que ha de contenir ajudes però sobretot formació per a que aquells que s'han quedat sense feina estiguin en millors condicions de trobar-ne o de crear la seva pròpia empresa. Aquestes serien les dues idees bàsiques que serveixen per a englobar les propostes detallades que trobarà a www.presidentmontilla.cat

2.- De quin tema li agradaria parlar a la campanya electoral pel que gairebé mai no troba temps?

Sense cap mena de dubte de les idees i propostes per superar la crisi i crear nous llocs de treball. Però tinc la sensació que m'he quedat sol fent propostes i que la resta de candidats, especialment el meu principal rival, no volen parlar-ne ni volen debats.

3.- Té la sensació, en alguns casos, que els polítics parlen gairebé exclusivament per a altres polítics i per als periodistes?

Els polítics necessitem els mitjans de comunicació per poder arribar als electors. Malgrat intentem el contacte directe amb els ciutadans, mai podem arribar a la majoria si no és a través dels mitjans de comunicació, que tenen les seves normes de funcionament i que alhora treballen en funció del que creuen que els demanen les seves audiències o els seus lectors. És un cercle que ens condiciona a tots i que sovint fa difícil el debat d'idees.

4.- Li agrada veure les entrevistes a d'altres candidats a la televisió?

Normalment tinc poc temps per veure la televisió i molt menys durant la campanya electoral. M'agradaria conèixer en primera persona les propostes del meu rival a través de debats cara a cara, però sembla que el senyor Artur Mas no vol

5.- Creu que els mitjans de comunicació han de seguir informant per blocs electorals?

Els mitjans de comunicació han de ser fidels a la pluralitat política del país. Els blocs, poden no ser la millor eina, però és l'instrument que figura a la llei electoral i que la Justícia demana que se segueixi fil per randa.

6.- Troba cap moment de descans, per relaxar-se de debò, durant la campanya electoral?

Encara que intentis preveure temps per descansar o per estar amb la família, la campanya electoral t'acaba absorbint i s'apropia de totes les hores del dia. Per sort només dura dues setmanes.

7.- Què els dirà als catalans per convèncer-los que vagin a votar el dia 28 de novembre?

Que en moments com aquests, en què hem de treballar per sortir de la crisi i que també són claus per l¿autogovern de Catalunya, no es pot ser indiferent. El futur del país no serà el mateix si en aquests moments decisius governa un partit o l'altre. No és el mateix sortir de la crisi per la dreta que per l'esquerra. No és el mateix refer el diàleg per acabar de desenvolupar l'Estatut, que embrancar-nos en aventures que ens portaran a noves situacions de conflicte i frustració.

8.- Hi ha cap persona del seu entorn familiar que sigui a l'atur? Què li aconsella?

Tinc familiars a latur i cada dia parlo amb moltes persones que d'una manera o altra pateixen els efectes de la crisi o tenen por d'acabar-los patint. Hem de ser conscients que d'aquesta crisi només en sortirem amb esforç. Esforç personal i esforç col.lectiu. A nivell individual, el millor que pot fer una persona que està a l'atur per trobar feina és revisar si la seva formació està d'acord amb allò que necessita el nostre mercat laboral i fer l'esforç de formar-se o reciclar-se professionalment si és necessari. L'atur és un problema personal que també hem de saber convertir en una oportunitat per preparar-nos millor per al futur. Des del Govern hem posat moltes iniciatives en marxa per ajudar a les persones que estan en aquesta situació i en pensem posar en marxa altres de noves en la propera legislatura.

9.- Quin paper té la seva parella durant la campanya electoral ?

Per a mi, la meva dona és un gran suport personal. A casa trobo el refugi que em fa falta entre tanta activitat frenètica.

10.- Quin creu que serà el resultat del Barça-Madrid de dilluns?

Amb el cor, 5 a 0. Amb el cap, 2-0